maandag 2 mei 2016

Kanker en Tsjernobyl


Vandaag (26 april 1986) 30 jaar geleden gebeurde, waar velen bang voor waren geweest.

De reactor van een kerncentrale ontplofte. In het Russische Tsjernobyl. Ver weg, zou je denken.

Maar in de lucht geblazen radioactief materiaal (of Fall Out) bereikte uiteindelijk (2 mei 1986) ook ons land. Ik herinner me, dat de overheid gebood om de melk van koeien, die in de wei graasden, weg te gooien.

Groente van eigen tuin mocht niet meer gegeten worden.

Mensen, die jonger zijn dan 30 hebben het niet meegemaakt, maar ik kan je vertellen…je merkt er niets van. Dat de lucht, die je inademt vol met kankerverwekkende stoffen zit.

Citaat: "België kreeg in de nacht van donderdag 1 mei op vrijdag 2 mei voor het eerst te maken met de radioactieve wolk uit Tsjernobyl; een halve dag later volgde Nederland. In Nederland mat het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen op vrijdag 2 mei voor het eerst meer radioactiviteit in de lucht; later werden ook in het IJsselmeer en de rivieren stralingsniveaus gevonden die twee tot tienmaal zo hoog waren dan normaal.

Voor de inwoners van beide landen kwam dat niet geheel onverwachts, omdat radio, televisie en kranten al vanaf dinsdag 29 april dagelijks met uitgebreid nieuws kwamen over het ongeval. De media besteedden ook regelmatig aandacht aan de radioactieve stoffen, die uit Tsjernobyl naar de lage landen zouden overwaaien.


Zowel in Nederland als in België lieten deskundigen geruststellende informatie horen. De radioactieve wolk uit de Oekraïne kon op geen enkele manier de volksgezondheid in gevaar brengen."

Niets aan de hand volgens onze overheid…Maar vanaf die dag heb ik mij afgevraagd, wat wij er met ons allen van zouden gaan merken in de toekomst. Wij en onze kinderen.

Inmiddels, anno 2016, weet ik, dat er ontzettend veel mensen aan kanker overlijden. In hoeverre dat te maken heeft met die ramp? We zullen het wel nooit weten, want er is geen vergelijkingsmateriaal met een wereld zonder Tsjernobyl. En misschien is dat maar goed ook…,

Willem Kroon, Muiden, 2 mei 2016.

*** Link : Lees reacties op FaceBook


Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal. Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com

2 opmerkingen:

  1. Dit is een lastige discussie want tegenwoordig weten we precies waaraan iemand overleden is maar dat was vroeger niet het geval. Het zou dus kunnen dat die stijging ten opzichte van laten we zeggen 30 jaar geleden niet spectaculair is.

    Wat me intrigeert is dat Nederland bovenaan staat met het aantal gevallen van borstkanker. Zou dat komen omdat we het eerste land ter wereld waren waar de pil (uitvinding van Organon te Oss)op grote schaal geslikt werd?

    BeantwoordenVerwijderen