woensdag 23 oktober 2013
UZI, mijn wapen
Ik kan me bijna niet meer voor stellen, dat ik 16 maanden lang een mitrailleur op mijn naam had staan, maar het is wél zo.
Op dezelfde dag, dat wij opkwamen (7 mei 1975, lichting 75-3 dus) gingen we langs bij de "wapenboer" en kregen een Israelisch automatisch wapen in onze handen gedrukt : een UZI, een klein handwapen met 9mm pistoolkogels. Ons werd direct geleerd om nooit op een mens…...nou ja, nooit op je maten te richten. 2% van alle militairen werd afgeschreven vanwege oa. schietincidenten. De Amerikanen noemen dat "Friendly Fire"; een eufemisme dat staat voor per ongeluk je eigen manschappen kapot schieten.
En ja, ik maakte een incident mee. Tijdens een oefening in de opleiding schoot een "vriend" mij een losse flodder in mijn bek. Kon geen kwaad , dacht die lul ("Pang, jij bent dood"), maar op 50 cm afstand voelde ik een hete straal kruit in mijn gezicht. Jongens van 20 hebben natuurlijk sowieso geen verstand aan boord (daarom maken ze er soldaten van).
Een andere gozer, nam het eerste het beste weekend zijn wapen mee naar huis om aan zijn moeder te laten zien. De wapens werden altijd geteld, dus dat werd een weekje achter de wacht zitten.
In die tijd moesten er veronderstelde kernraketten bewaakt worden, 24/7. De zg. "Sitewacht" (***). Met 60 stuks 9 mm patronen in je jas en 30 stuks in je UZI liep je een week lang dag en nacht wacht rond een terrein, waar wellicht helemaal niets te bewaken viel, want de Rus moest misleid worden…
Na aflossing kwam je langs een bord, waarop met schoolkrijt stond geschreven : "XX dagen geen schietincident geweest". XX was dan meestal een 2 of 3…
Het wapen moest na het schieten altijd ontdaan worden van kruitresten, Een echte k*tklus met hele kleine doekjes van 3 bij 3 cm, gedoopt in de wapenolie. Als ik mijn ogen dicht doe, ruik ik dat spul weer meteen, geen verkeerde lucht eigenlijk. Het gebeurde heel vaak, dat het wapen afgekeurd werd en dan moest je weer opnieuw beginnen met die doekies in de kleinste gaatjes pielen. Ik had er wat op gevonden : ik haalde mijn gun uit elkaar en nam de onderdelen mee naar de badkamer. Ik poetste onder de douche de onderdelen met een afwasborstel en afwasmiddel helemaal schoon en legde de onderdelen op de verwarming te drogen, daarna goot ik er dan een blik wapenolie over tegen het roesten. Het ding glibberde als een vette paling in de handen van de wapenboer en ik kreeg dan altijd complimenten voor mijn werk, haha. Als ik daar mee gepakt was, hadden ze mijn kop eraf getrokken haha
Schietoefeningen waren ook grappig. De UZI had twee standen : „Manuel" en „Auto". We kregen 5 kogels en die moesten stuk voor stuk netjes gericht afgschoten worden, maar sommige sufferds zetten in de haast het schuifje een beetje te ver naar voren en verschoten hun kruit per ongeluk in één keer Tattatatataataata….Lachen! Haha.
Ook gebeurde het, dat de ene soldaat 10 kogelgaten(met 5 kogels!) in zijn pop had en zijn buurman nul. Dan had er eentje op het doel van de ander geschoten, 100 m afstand is niet nix tenslotte, haha. Die sfeer van een schietbaan op de hei om 7 uur smorgens in dichte mist en de geur van zand en jute zakken vergeet ik nooit meer :-)
I love the smell of UZI's in the morning!
Willem, 23 oktober 2013.
(***) Die Sitewacht was trouwens op zich al iets bijzonders.
Op een terrein zo groot als een voetbalveld stonden 3 bunkers, waarin soms wel en soms niet kernraketten lagen opgeslagen, zo vertelde men ons. Om de vijand in verwarring te brengen waren die bunkers wel of niet leeg. Dat zou ze leren, die Russen!
Om dat terrein heen was een omloop met wachttorens. Hier marcheerden wij onder commando van de wachtcommandant om onze maten af te lossen. Helemaal officieel : "Halt wie daar? Sergeant 'Huppelpup' van de Wacht. Naam en dienstnummer? … Treed naderbij."
Om het veld heen lag een zone van een paar honderd meter bos, waar gepatrouilleerd werd. Ook daar moest de hele "Wie daar?" procedure gehanteerd worden.
Er werd in 3 shiften gewerkt. Eentje sliep, eentje ontspande en de laatste liep wacht. 8 uur op 16 uur af, een week lang.
Labiele maten mochten niet mee, want 90 scherpe patronen „op de man” kon hen wel eens in verwarring brengen. Bijna iedereen hoefde het maar één keer een periode te doen. Maar deze sufferd had de mazzel om twee keer uitgenodigd te worden!
We werden zo gek gemaakt met scherp waarnemen, dat er elk uur wel een melding kwam vanaf een wachttoren, dat er een Volkswagen Kever in het bos stond geparkeerd. Gelukkig zag ik wel, dat het een boomstronk was, haha.
Allemaal niet fijn dit, maar het slapen met 100 man op één kamer moet iedereen eigenlijk een keer meegemaakt hebben. Zo ging een beduimeld pornoboekje talloze keren van stapelbed naar stapelbed en onstond er tijdelijk een puptentje, waar maak je dat ooit mee? Hahaha.
Lees reacties op dit blog op : FB Reacties
maandag 23 september 2013
Hap-snap herinneringen
Ik wil schrijven over mijn vader. Maar waar zal ik eens beginnen?
7 juni 1926 Toen werd hij geboren. In Muiden. Hij bleef er altijd wonen en droeg zijn liefde voor zijn geboorteplaats over op ons, zijn 4 zoons.
Omdat mijn opa (Willem) Kroon, een Amsterdammer, in de mobilisatie in Muiden gelegerd was, kon het gebeuren dat hij, mijn opa dus, het mooiste meisje van de stad tegenkwam en haar mocht trouwen. Tijdje later werd mijn vader geboren; weer tijdje later werd ik geboren. Life in a nutshell :-)
Mijn vader heeft een jongere broer, mijn oom Wim en een zuster, tante Sien. Oom Wim zorgt wekelijks voor zijn zuster, die al jaren dement is en inmiddels een paar tia's heeft overleefd.
(Nabericht: tante Sien is overleden, oom Wim woont nu in Almere, 23-09-2016)
Allerlei beelden, uitspraken en ervaringen van de laatste weken vliegen door mijn hoofd. Dit wordt geen gestructureerde blog, ben ik bang.
Dan maar voor de vuist weg…Toen mijn moeder thuis in de huiskamer in een ziekenhuisbed lag, merkten we pas voor het eerst, dat onze vader echt last kreeg van dementie. Mijn beide ouders (mijn moeder dementeerde ook) wilden zich nooit laten testen. De diagnose van hun verwardheid hebben we dus nooit geweten, maar ach, wat doet de naam er eigenlijk ook toe? Alzheimer, Parkinson, er is toch geen bal tegen te doen. Mijn vader noemde zijn aandoening een sluipmoordenaar.
Wanneer je er mee te maken krijgt is er maar één opdracht : Leer zo snel mogelijk opnieuw om te gaan met deze mensen, die je al je hele leven kent. Want hun gedrag verandert wezenlijk. Zodanig, dat je je af kunt vragen, wat je werkelijke identiteit eigenlijk is. Een tijdelijke rangschikking van moleculen in je hersenen? Of een aaneenschakeling van ervaringen, die successievelijk verdwijnen en dus geen rol meer spelen bij opvattingen, emoties en beslissingen? Geen idee. Maar laat ik niet al te filosofisch worden :-)
Kort na de dood van mijn moeder kreeg ik een vreselijk nare ruzie met mijn vader. We schreeuwden tegen elkaar en huilend ging ik weg, mijn arme vader in verwarring en verdriet achterlatend. Ik vond hem onredelijk, egoistisch en niet pragmatisch. Na een tijdje in mijn auto gezeten te hebben ging ik weer terug en zoenden we het af. Deze ervaring heeft mij gevormd. Ik moest leren omgaan met deze ziekte, opnieuw leren omgaan met mijn vader, voor zijn en mijn bestwil. Dus probeerde ik mijn vader tegelijkertijd wel en niet serieus te nemen. Als hij een verhaal voor de zoveelste keer vertelde zei ik niet : „Ja pa, nu weten we het wel", maar "Oh ja?”.
Alleen als hij weer aan mij vroeg of ma was overleden, dan kon en wilde ik niet jokken om bestwil. Het antwoord ja" kwam altijd heel hard aan en op zijn vraag, waarom hij nooit bij haar graf was geweest, moest ik wel zeggen, dat we er toch wel 5 keer al geweest waren. Mijn hart draaide om op zulke momenten.
Toen de verzorging van mijn ouders steeds maar moeilijker werd, stelden we af en toe voorzichtig voor om hen naar een bejaardenhuis te brengen. Mijn moeder, die daar realistischer in was dan mijn vader, zei wel eens, dat ze het overwoog. Maar mijn vader was altijd falikant tegen. Hij heeft altijd tegengesproken, dat hij hulp nodig had. Uit loyaliteit aan haar echtgenoot deelde mijn moeder ons op een bepaald moment heel dapper mee : "Papa en ik hebben besloten om hier niet weg te gaan". En daar hadden wij het mee te doen.
Maar een half jaar na de begrafenis van mijn moeder werd de situatie in de Vondelstraat onhoudbaar. Wassen, plassen enzovoort, alles werd te moeilijk. Ook de Thuishulp zag het niet meer zitten.
Ik schrijf dit alles mede, omdat de overheid denkt, dat zij met een beetje aansporing naasten wel aan het werk denkt te kunnen zetten als onbezoldigd Mantelzorgers. Ik heb het eerder betoogd, maar ieder mens heeft recht op professionele en goed betaalde hulp! In ons latere jaren zullen we (bijna) allemaal terugvallen naar het kleuter-tijdperk. We laten de zorg voor babies toch ook niet over aan willekeurige amateurs? Niet meer kunnen praten, plassen en wassen is mensonterend en liefdevolle, maar ook juiste, hulp daarbij is onontbeerlijk.
De meeste mensen hebben wel het fatsoen en de natuurlijke behoefte om hun ouders te verzorgen, wanneer de noodzaak zich aandient; daar hebben ze de bezuinigende en amorele overheid niet voor nodig. En geholpen worden door je zoon, die je niet kan luchten of zien lijkt me ook een drama… Participatiemaatschappij, kiss my ass!
12 januari 2012. Ik had mijn broers aangeboden om pa op te halen uit de Vondelstraat en hem naar Muiderberg te brengen. Hij was rustig en ik begon maar niet over ons reisdoel. Later zei hij wel, dat hij zich de rit kon herinneren. Onderweg babbelde hij, zoals altijd, over de omgeving. In Muiden herkende hij altijd alles en had overal een verhaal bij. Maar zodra we zijn geboortestad verlieten wist hij niet meer, waar hij was en complimenteerde hij mij heel lief met mijn kennis van de omgeving ("Ik heb geen idee, waar ik nu ben". "Dit is de Hollandse Brug, pa".). Dezelfde omgeving, die hij 87 jaar lang beter kende als geen ander.
Bij ons laatste vertrek uit Muiden zei mijn vader : "Leg even een briefje neer, dan weten "de jongens" waar ik ben. Ik mompelde iets van "Dat weten de jongens heel goed". Zorgzaamheid blijft kennelijk lang functioneren. De laatste woorden van mijn moeder waren : "Heb je al koffie gehad"? Ik voelde me schuldig, omdat ik degene was, die mijn vader uit Muiden ontvoerde. Het kon niet anders, maar ik ervoer het wel zo.
15 september 2013. Afgelopen donderdag werd mijn kidnapping rechtgezet en brachten we pa terug naar zijn geliefde stadje. Ditmaal voorgoed. We brachten hem terug naar zijn vrouw. Voor altijd. En dat voelt fijn. Ze weten het zelf niet meer, maar voor ons is het mooi, dat mijn ouders samen op één plek in Muiden zijn. Nu maar hopen, dat ons grafmonument gauw terugkomt. Met mooie letters en de fraaie foto, die we bij de uitvaart gebruikt hebben.
Nog steeds komen er hap-snap beelden langs mijn geestesoog, maar schrijven zonder een bepaalde lijn in mijn hoofd vind ik lastig. Tot zover dan maar.
Rust zacht pa en ma,
Willem, 23 september 2013
Ps : ik hoor zojuist, dat dit de „Week van de dementie" is. Ik hoop, dat zo’n initiatief ergens toe leidt. Hier is in ieder geval een link, die vragen omtrent dit onderwerp probeert te beantwoorden.
7 juni 1926 Toen werd hij geboren. In Muiden. Hij bleef er altijd wonen en droeg zijn liefde voor zijn geboorteplaats over op ons, zijn 4 zoons.
Omdat mijn opa (Willem) Kroon, een Amsterdammer, in de mobilisatie in Muiden gelegerd was, kon het gebeuren dat hij, mijn opa dus, het mooiste meisje van de stad tegenkwam en haar mocht trouwen. Tijdje later werd mijn vader geboren; weer tijdje later werd ik geboren. Life in a nutshell :-)
Mijn vader heeft een jongere broer, mijn oom Wim en een zuster, tante Sien. Oom Wim zorgt wekelijks voor zijn zuster, die al jaren dement is en inmiddels een paar tia's heeft overleefd.
(Nabericht: tante Sien is overleden, oom Wim woont nu in Almere, 23-09-2016)
Allerlei beelden, uitspraken en ervaringen van de laatste weken vliegen door mijn hoofd. Dit wordt geen gestructureerde blog, ben ik bang.
Dan maar voor de vuist weg…Toen mijn moeder thuis in de huiskamer in een ziekenhuisbed lag, merkten we pas voor het eerst, dat onze vader echt last kreeg van dementie. Mijn beide ouders (mijn moeder dementeerde ook) wilden zich nooit laten testen. De diagnose van hun verwardheid hebben we dus nooit geweten, maar ach, wat doet de naam er eigenlijk ook toe? Alzheimer, Parkinson, er is toch geen bal tegen te doen. Mijn vader noemde zijn aandoening een sluipmoordenaar.
Wanneer je er mee te maken krijgt is er maar één opdracht : Leer zo snel mogelijk opnieuw om te gaan met deze mensen, die je al je hele leven kent. Want hun gedrag verandert wezenlijk. Zodanig, dat je je af kunt vragen, wat je werkelijke identiteit eigenlijk is. Een tijdelijke rangschikking van moleculen in je hersenen? Of een aaneenschakeling van ervaringen, die successievelijk verdwijnen en dus geen rol meer spelen bij opvattingen, emoties en beslissingen? Geen idee. Maar laat ik niet al te filosofisch worden :-)
Kort na de dood van mijn moeder kreeg ik een vreselijk nare ruzie met mijn vader. We schreeuwden tegen elkaar en huilend ging ik weg, mijn arme vader in verwarring en verdriet achterlatend. Ik vond hem onredelijk, egoistisch en niet pragmatisch. Na een tijdje in mijn auto gezeten te hebben ging ik weer terug en zoenden we het af. Deze ervaring heeft mij gevormd. Ik moest leren omgaan met deze ziekte, opnieuw leren omgaan met mijn vader, voor zijn en mijn bestwil. Dus probeerde ik mijn vader tegelijkertijd wel en niet serieus te nemen. Als hij een verhaal voor de zoveelste keer vertelde zei ik niet : „Ja pa, nu weten we het wel", maar "Oh ja?”.
Alleen als hij weer aan mij vroeg of ma was overleden, dan kon en wilde ik niet jokken om bestwil. Het antwoord ja" kwam altijd heel hard aan en op zijn vraag, waarom hij nooit bij haar graf was geweest, moest ik wel zeggen, dat we er toch wel 5 keer al geweest waren. Mijn hart draaide om op zulke momenten.
Toen de verzorging van mijn ouders steeds maar moeilijker werd, stelden we af en toe voorzichtig voor om hen naar een bejaardenhuis te brengen. Mijn moeder, die daar realistischer in was dan mijn vader, zei wel eens, dat ze het overwoog. Maar mijn vader was altijd falikant tegen. Hij heeft altijd tegengesproken, dat hij hulp nodig had. Uit loyaliteit aan haar echtgenoot deelde mijn moeder ons op een bepaald moment heel dapper mee : "Papa en ik hebben besloten om hier niet weg te gaan". En daar hadden wij het mee te doen.
Maar een half jaar na de begrafenis van mijn moeder werd de situatie in de Vondelstraat onhoudbaar. Wassen, plassen enzovoort, alles werd te moeilijk. Ook de Thuishulp zag het niet meer zitten.
Ik schrijf dit alles mede, omdat de overheid denkt, dat zij met een beetje aansporing naasten wel aan het werk denkt te kunnen zetten als onbezoldigd Mantelzorgers. Ik heb het eerder betoogd, maar ieder mens heeft recht op professionele en goed betaalde hulp! In ons latere jaren zullen we (bijna) allemaal terugvallen naar het kleuter-tijdperk. We laten de zorg voor babies toch ook niet over aan willekeurige amateurs? Niet meer kunnen praten, plassen en wassen is mensonterend en liefdevolle, maar ook juiste, hulp daarbij is onontbeerlijk.
De meeste mensen hebben wel het fatsoen en de natuurlijke behoefte om hun ouders te verzorgen, wanneer de noodzaak zich aandient; daar hebben ze de bezuinigende en amorele overheid niet voor nodig. En geholpen worden door je zoon, die je niet kan luchten of zien lijkt me ook een drama… Participatiemaatschappij, kiss my ass!
Tijdens het maken van dit korte filmpje voelde ik me schuldig, omdat ik mijn vader niet kon ondersteunen, maar het was even niet anders :-) |
12 januari 2012. Ik had mijn broers aangeboden om pa op te halen uit de Vondelstraat en hem naar Muiderberg te brengen. Hij was rustig en ik begon maar niet over ons reisdoel. Later zei hij wel, dat hij zich de rit kon herinneren. Onderweg babbelde hij, zoals altijd, over de omgeving. In Muiden herkende hij altijd alles en had overal een verhaal bij. Maar zodra we zijn geboortestad verlieten wist hij niet meer, waar hij was en complimenteerde hij mij heel lief met mijn kennis van de omgeving ("Ik heb geen idee, waar ik nu ben". "Dit is de Hollandse Brug, pa".). Dezelfde omgeving, die hij 87 jaar lang beter kende als geen ander.
Bij ons laatste vertrek uit Muiden zei mijn vader : "Leg even een briefje neer, dan weten "de jongens" waar ik ben. Ik mompelde iets van "Dat weten de jongens heel goed". Zorgzaamheid blijft kennelijk lang functioneren. De laatste woorden van mijn moeder waren : "Heb je al koffie gehad"? Ik voelde me schuldig, omdat ik degene was, die mijn vader uit Muiden ontvoerde. Het kon niet anders, maar ik ervoer het wel zo.
Nog steeds komen er hap-snap beelden langs mijn geestesoog, maar schrijven zonder een bepaalde lijn in mijn hoofd vind ik lastig. Tot zover dan maar.
Rust zacht pa en ma,
Willem, 23 september 2013
Ps : ik hoor zojuist, dat dit de „Week van de dementie" is. Ik hoop, dat zo’n initiatief ergens toe leidt. Hier is in ieder geval een link, die vragen omtrent dit onderwerp probeert te beantwoorden.
woensdag 18 september 2013
Zomaar wat gedachten
18 september 2013. Het is mijn vierde dag als wees. Wat is dat eigenlijk een naar woord en een naar gevoel. Het besef, dat ik verder moet zonder mijn lieve ouders, doet mij veel verdriet.
Ook het bericht, dat mijn oud-collega en kroegvriend Henk overleden is, doet mij weer filosoferen over het leven.
Waarom gaan al die mooie mensen weg? Het antwoord weet ik al jaren, maar dat helpt mij nu niet veel. Ja, we moeten plaats maken voor nieuwe mensen. Als dat systeem er niet was, hadden wij ook niet bestaan. Andere mooie mensen, die wij niet gekend hebben moesten ook weg. Hun verdriet hebben wij niet gekend, netzomin als zij onze zorgen kenden. En ook de jonge, gezonde kinderen van nu zullen ooit met hetzelfde bijltje moeten hakken. Ik noem het maar de continuïteit van de natuur, die alleen om het behoud van onze soort geeft en niet om individuen. Zo hoort het en zo zal het blijven. Maar wij mensen maken alles bewust mee en vinden het eigenlijk gewoon zonde van onze persoonlijkheid en alle kennis, die we opgedaan hebben.
De enige opdracht, die we hebben is er mee leren omgaan en onze kennis zo goed mogelijk doorgeven aan onze opvolgers, die we toch ook een mooi en lang leven gunnen.
Vandaag is de dag van het condoleren. Ik ben benieuwd, wie er de moeite nemen om naar onze vader en ons in Muiderberg te komen.
Gisteren ben ik voor het eerst in mijn uppie naar mijn vader gegaan, oa. om een mooie foto bij hem te plaatsen. Ik heb aan zijn zijde gestaan en tegen hem gesproken. Ook heb ik met mijn iPhone "Lili Marlene" gedraaid. Dat nummer vond hij zo mooi. Hij ging altijd (voor de zoveelste keer, maar dat gaf niet) de tekst uitleggen. Over hoop, dat je dierbare op je zal wachten "unter der Laterne". We draaien dat mooie nummer morgen ook tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de voetbalkantine.
Het was heel vreemd, maar ook erg mooi om nog een keer samen te zijn. Uiteraard was ik zeer ontroerd en alleen mijn vader was in de buurt van mijn tranen. Ik heb bewust afscheid genomen. Ik kon bijna niet stoppen met kijken, maar vanaf nu wil ik dat niet meer. Nu is het goed. Nu zou van mij zijn kist gesloten mogen worden, maar daar denkt mijn broer Guus helaas anders over (ook mijn broer Hans wil een gesloten kist, maar we gaan er maar geen ruzie over maken). (Overigens ligt pa nu nog gewoon op zijn bed, dus zonder kist).
Dit is weer een vervreemdende tijd in mijn leven. Ik zal er zeker goed door komen, maar nu is het eventjes moeilijk.
Het is ook zo jammer. Eerst heb ik moeten leren, hoe je een dierbare soms wél soms niet serieus neemt, wat heel moeilijk is, en daarna kun je het niet meer toepassen. Hoewel…Toen ik gisteren even de Grote Zaal in liep, zag ik een lieve mevrouw, waarvan ik altijd dacht "Goh, wat is zij nog bij de tijd". Ik ging er van uit, dat zij mij kende en liet haar mijn foto zien. "Oh", zei ze, "is dat je vader? Woont hij hier"? Ik zei "Ja" en liet het maar zo. "Doe hem maar de hartelijke groeten van me", zei ze. "Ja", zei ik, "dat zal ik doen". Waarschijnlijk kan ik mijn kennis over omgang met demente mensen toch nog eens gebruiken. Mede omdat ik me vorige week als vrijwilliger bij de Zonnebloem heb opgegeven. Ik wilde dat al heel lang doen; maar wel jammer, dat ik mijn vader nu niet meer mee kan nemen naar leuke uitjes.
Willem, 18 september 2013
Ook het bericht, dat mijn oud-collega en kroegvriend Henk overleden is, doet mij weer filosoferen over het leven.
Waarom gaan al die mooie mensen weg? Het antwoord weet ik al jaren, maar dat helpt mij nu niet veel. Ja, we moeten plaats maken voor nieuwe mensen. Als dat systeem er niet was, hadden wij ook niet bestaan. Andere mooie mensen, die wij niet gekend hebben moesten ook weg. Hun verdriet hebben wij niet gekend, netzomin als zij onze zorgen kenden. En ook de jonge, gezonde kinderen van nu zullen ooit met hetzelfde bijltje moeten hakken. Ik noem het maar de continuïteit van de natuur, die alleen om het behoud van onze soort geeft en niet om individuen. Zo hoort het en zo zal het blijven. Maar wij mensen maken alles bewust mee en vinden het eigenlijk gewoon zonde van onze persoonlijkheid en alle kennis, die we opgedaan hebben.
De enige opdracht, die we hebben is er mee leren omgaan en onze kennis zo goed mogelijk doorgeven aan onze opvolgers, die we toch ook een mooi en lang leven gunnen.
Vandaag is de dag van het condoleren. Ik ben benieuwd, wie er de moeite nemen om naar onze vader en ons in Muiderberg te komen.
Gisteren ben ik voor het eerst in mijn uppie naar mijn vader gegaan, oa. om een mooie foto bij hem te plaatsen. Ik heb aan zijn zijde gestaan en tegen hem gesproken. Ook heb ik met mijn iPhone "Lili Marlene" gedraaid. Dat nummer vond hij zo mooi. Hij ging altijd (voor de zoveelste keer, maar dat gaf niet) de tekst uitleggen. Over hoop, dat je dierbare op je zal wachten "unter der Laterne". We draaien dat mooie nummer morgen ook tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de voetbalkantine.
Het was heel vreemd, maar ook erg mooi om nog een keer samen te zijn. Uiteraard was ik zeer ontroerd en alleen mijn vader was in de buurt van mijn tranen. Ik heb bewust afscheid genomen. Ik kon bijna niet stoppen met kijken, maar vanaf nu wil ik dat niet meer. Nu is het goed. Nu zou van mij zijn kist gesloten mogen worden, maar daar denkt mijn broer Guus helaas anders over (ook mijn broer Hans wil een gesloten kist, maar we gaan er maar geen ruzie over maken). (Overigens ligt pa nu nog gewoon op zijn bed, dus zonder kist).
Dit is weer een vervreemdende tijd in mijn leven. Ik zal er zeker goed door komen, maar nu is het eventjes moeilijk.
Het is ook zo jammer. Eerst heb ik moeten leren, hoe je een dierbare soms wél soms niet serieus neemt, wat heel moeilijk is, en daarna kun je het niet meer toepassen. Hoewel…Toen ik gisteren even de Grote Zaal in liep, zag ik een lieve mevrouw, waarvan ik altijd dacht "Goh, wat is zij nog bij de tijd". Ik ging er van uit, dat zij mij kende en liet haar mijn foto zien. "Oh", zei ze, "is dat je vader? Woont hij hier"? Ik zei "Ja" en liet het maar zo. "Doe hem maar de hartelijke groeten van me", zei ze. "Ja", zei ik, "dat zal ik doen". Waarschijnlijk kan ik mijn kennis over omgang met demente mensen toch nog eens gebruiken. Mede omdat ik me vorige week als vrijwilliger bij de Zonnebloem heb opgegeven. Ik wilde dat al heel lang doen; maar wel jammer, dat ik mijn vader nu niet meer mee kan nemen naar leuke uitjes.
Willem, 18 september 2013
maandag 9 september 2013
Ik ga FB afkicken!
Ik ben Willem en ik ben FaceBook verslaafd. ;-)
Verslaafd klinkt een beetje groot, maar ik kom dicht in de buurt.
Als gebruiker was ik, denk ik, een "early adopter". 29 april 2008 maakte ik uit nieuwsgierigheid een FaceBook account aan, terwijl ik nog volop bezig was op Hyves. Ik had 6 verschillende Hyves pagina's, die redelijk populair waren. Het was de tijd, dat ik nog mijn eigen website bijhield : willemkroon.nl. Collega's en vrienden keken vaak en graag naar die site, omdat ik bijna dagelijks nieuwe items plaatste.
Maar met mijn start met FaceBook (FB) veranderde er iets bij me. Hoewel vrienden op Hyves ook konden reageren, was dat toch anders, want "Krabbels" (ik was dat woord al compleet kwijt…) plaatste je op elkaar's pagina; bij FB zou dat de Timeline zijn. Niet handig en verwarrend, weet je nog? Maar op FB werkte het allemaal veel sneller en leuker. Ik raakte enthousiast over de snelle respons. Hierdoor verging mij de lust om zelf een website bij te houden; zonder al die leuke reacties. Wel jammer op zich, maar met social media kwam er voor iedereen een eigen website in zicht.
Op mijn site OmroepFoto bouwde ik een keer een reactiemogelijkheid in, maar daar werd (ook vanwege de verplichte inlog) gewoon geen gebruik van gemaakt. Waarmee mijn illusiie om zelf een soort community te ontwikkelen verdampte.
FaceBook, dus. Ik kreeg steeds meer vrienden en spendeerde steeds meer tijd aan deze digitale contacten, want wat een groot publiek kon je bereiken! Ik heb nu zo'n kleine 700 vrienden (waaronder een aantal geblokkeerden).
Nooit van mijn leven deed ik spelletjes op de computer, ik leerde liever een programmeertaal. Maar het aan FB verbonden FarmVille bracht daar verandering in. Uiteindelijk had ik 9 boerderijen (en FB accounts dus). Al mijn tijd ging op aan het up-to-date houden van mijn Farms, waar ik uiteindelijk zelfs met echt geld huisjes en tractors voor kocht. Ja, WIE DOET DAT? Op een bepaald moment besloot ik mijn boerderijen te laten verpauperen. Wel met een beetje pijn in mijn hart, maar het was een goeie beslissing.
In die tijd had ik een internationaal discussieclubje opgericht, de McLuvClan. Ook hier stak ik veel tijd in. Met vrienden en vriendinnen uit de hele wereld sprak ik via FB groepsmail over allerlei, door een ieder aangedragen, onderwerpen. Op den duur verzandde dit leuke initiatief echter tot gebrabbel. Dat vond ik heel jammer, maar het was een geslaagd experiment.
Jaren terug zag ik op tv een item over "nieuwsverslaafden". Dat vond ik een idiote afwijking; zij lazen de hele dag Teletekst! Maar eigenlijk ben ik nu net zo erg, of erger. Praktisch de hele dag zoek ik naar nieuwe posts. Ik ben Willem en nieuwsverslaafd.
Dit gezegd hebbende concludeer ik, dat ik graag publiceer en graag prettige contacten onderhoud via Internet.
Maar het moet niet te gek worden! De afgelopen dagen bespeur ik iets, dat ik kwalificeer als "overexposure". Sommigen vrienden laten weten, dat zij mij HIDEn. Ik kan me dat goed voorstellen. Ook ik verberg posts, die ik te vaak zie of die mij niet interesseren. Maar het is teken aan de wand.
Ander nadeel is dat er momenteel wel heel veel tijd gaat zitten in lezen, LIKEn, reageren en publiceren.
Ik moet van mezelf dus even dimmen. Daarom heb ik besloten om een week lang af te kicken en mijn aandacht en energie op andere zaken te richten. Een weekje, niet lang, maar ik vermoed, dat het nog wel eens moelijk kan worden. Maar ik wil weer eens een leerzaam boek lezen en een aantal blogs schrijven, bijvoorbeeld over een weekje FB afkicken…hahaha.
Eén van de grootste uitdagingen lijkt mij het negeren van alle notificaties, die op drie computers tegelijk binnenkomen (wat doet een mens zichzelf aan!?).
Ooit zal FB plaats moeten maken voor andere social media, want steeds meer mensen worden ontevreden over het beleid van Mr Zuckerberg. Filters, zelfstartende reclamevideos, steeds gerichtere advertenties en minder privacy; FB wordt voortdurend minder aantrekkelijk gemaakt.
Toch dan maar zelf een eigen simpele social page ontwikkelen? Wie weet, klinkt aantrekkelijk. Zou ik meteen legaal druk zijn met publiceren, haha.
Tot over een week!
Willem, 9 september 2013
Verslaafd klinkt een beetje groot, maar ik kom dicht in de buurt.
Als gebruiker was ik, denk ik, een "early adopter". 29 april 2008 maakte ik uit nieuwsgierigheid een FaceBook account aan, terwijl ik nog volop bezig was op Hyves. Ik had 6 verschillende Hyves pagina's, die redelijk populair waren. Het was de tijd, dat ik nog mijn eigen website bijhield : willemkroon.nl. Collega's en vrienden keken vaak en graag naar die site, omdat ik bijna dagelijks nieuwe items plaatste.
Maar met mijn start met FaceBook (FB) veranderde er iets bij me. Hoewel vrienden op Hyves ook konden reageren, was dat toch anders, want "Krabbels" (ik was dat woord al compleet kwijt…) plaatste je op elkaar's pagina; bij FB zou dat de Timeline zijn. Niet handig en verwarrend, weet je nog? Maar op FB werkte het allemaal veel sneller en leuker. Ik raakte enthousiast over de snelle respons. Hierdoor verging mij de lust om zelf een website bij te houden; zonder al die leuke reacties. Wel jammer op zich, maar met social media kwam er voor iedereen een eigen website in zicht.
Op mijn site OmroepFoto bouwde ik een keer een reactiemogelijkheid in, maar daar werd (ook vanwege de verplichte inlog) gewoon geen gebruik van gemaakt. Waarmee mijn illusiie om zelf een soort community te ontwikkelen verdampte.
FaceBook, dus. Ik kreeg steeds meer vrienden en spendeerde steeds meer tijd aan deze digitale contacten, want wat een groot publiek kon je bereiken! Ik heb nu zo'n kleine 700 vrienden (waaronder een aantal geblokkeerden).
Nooit van mijn leven deed ik spelletjes op de computer, ik leerde liever een programmeertaal. Maar het aan FB verbonden FarmVille bracht daar verandering in. Uiteindelijk had ik 9 boerderijen (en FB accounts dus). Al mijn tijd ging op aan het up-to-date houden van mijn Farms, waar ik uiteindelijk zelfs met echt geld huisjes en tractors voor kocht. Ja, WIE DOET DAT? Op een bepaald moment besloot ik mijn boerderijen te laten verpauperen. Wel met een beetje pijn in mijn hart, maar het was een goeie beslissing.
In die tijd had ik een internationaal discussieclubje opgericht, de McLuvClan. Ook hier stak ik veel tijd in. Met vrienden en vriendinnen uit de hele wereld sprak ik via FB groepsmail over allerlei, door een ieder aangedragen, onderwerpen. Op den duur verzandde dit leuke initiatief echter tot gebrabbel. Dat vond ik heel jammer, maar het was een geslaagd experiment.
Jaren terug zag ik op tv een item over "nieuwsverslaafden". Dat vond ik een idiote afwijking; zij lazen de hele dag Teletekst! Maar eigenlijk ben ik nu net zo erg, of erger. Praktisch de hele dag zoek ik naar nieuwe posts. Ik ben Willem en nieuwsverslaafd.
Dit gezegd hebbende concludeer ik, dat ik graag publiceer en graag prettige contacten onderhoud via Internet.
Maar het moet niet te gek worden! De afgelopen dagen bespeur ik iets, dat ik kwalificeer als "overexposure". Sommigen vrienden laten weten, dat zij mij HIDEn. Ik kan me dat goed voorstellen. Ook ik verberg posts, die ik te vaak zie of die mij niet interesseren. Maar het is teken aan de wand.
Ander nadeel is dat er momenteel wel heel veel tijd gaat zitten in lezen, LIKEn, reageren en publiceren.
Ik moet van mezelf dus even dimmen. Daarom heb ik besloten om een week lang af te kicken en mijn aandacht en energie op andere zaken te richten. Een weekje, niet lang, maar ik vermoed, dat het nog wel eens moelijk kan worden. Maar ik wil weer eens een leerzaam boek lezen en een aantal blogs schrijven, bijvoorbeeld over een weekje FB afkicken…hahaha.
Eén van de grootste uitdagingen lijkt mij het negeren van alle notificaties, die op drie computers tegelijk binnenkomen (wat doet een mens zichzelf aan!?).
Ooit zal FB plaats moeten maken voor andere social media, want steeds meer mensen worden ontevreden over het beleid van Mr Zuckerberg. Filters, zelfstartende reclamevideos, steeds gerichtere advertenties en minder privacy; FB wordt voortdurend minder aantrekkelijk gemaakt.
Toch dan maar zelf een eigen simpele social page ontwikkelen? Wie weet, klinkt aantrekkelijk. Zou ik meteen legaal druk zijn met publiceren, haha.
Tot over een week!
Willem, 9 september 2013
zaterdag 31 augustus 2013
Sergeant Kroon
Op deze foto zie ik een mooie, zachtaardige jongen van rond de 20. Waarschijnlijk was hij ook verlegen, want die eigenschap erfde ik van hem, mijn vader.
Net de ellende van de oorlog achter zich latend, werd Guus Kroon uit Muiden opgeroepen om na zijn uitgebreide militaire opleiding als dienstplichtige naar "Ons Indië" te varen. Niet, dat hij daar op zat te wachten, dus, maar weigeren kwam niet in hem op en het alternatief van een paar jaar gevangenis Nieuwersluis trok hem ook niet.
Ook mijn broer Guus en ik zijn in dienst geweest en ik heb altijd gezegd, dat ook ik naar het front zou zijn gegaan, als men mij had "gevraagd". Je bent jong en hebt nog te weinig kijk op de politieke achtergronden van bijvoorbeeld "Politionele Acties", ook wel oorlog genoemd. Maar ik moet zeggen, dat er wel Indië-weigeraars waren, waar ik ook respect voor heb.
Mijn vader groeide op "achter de sluisdeuren". Bij spuien gingen die deuren vanzelf open en ook weer met een harde klap dicht. Na twee en half jaar aan het front schrok mijn vader zich wezenloos van die klappen, terwijl hij dat geluid zijn hele leven lang heel goed kende. Ik zeg : mijn vader had een oorlogstrauma opgelopen. Bij het minste geringste sprong hij uit zijn vel. Als er een glas melk om viel, bijvoorbeeld, dan ontplofte hij. Ik dacht als kind, dat dat normaal was voor vaders, totdat ik bij een vriendje thuis merkte, dat andere vaders daar totaal rustig bij bleven.
Waarom dit verhaal? Mijn vader wordt in het bejaardenhuis nog wel eens heel kwaad. Hij is dan bijna door niemand te hanteren, maar ik denk dan aan die sluisdeuren. Hij vroeg er niet om, maar deed zijn plicht in een ver land en maakte de vreselijkste zaken mee. Nazorg was er toen niet en een trauma raak je wellicht nooit meer kwijt, mijn vader niet, in ieder geval.
Ik vergeef hem zijn uitbarstingen. In zijn hart blijft hij die mooie, zachtaardige jongen,
Willem, 31 augustus 2013
woensdag 28 augustus 2013
Alzheimer's Request
Mijn lieve vader begon zo'n twee jaar geleden te dementeren. Het ging langzaam, maar de tekenen waren op een bepaald moment duidelijk. Hij wilde geen onderzoek naar de oorzaak, maar inmiddels weten mijn broers en ik, dat er geen twijfel is, pa verliest zijn verstand.
Dementie is een voortsluipend proces. Mensen zijn zich tijdens dat proces nog lang bewust van het feit, dat zij zich van steeds minder bewust zijn. Een martelgang voor een ieder, die het meemaakt, slachtoffer en omgeving.
Op FaceBook vond ik dit gedichtje. Het spreekt het gevoel en de onmacht uit van mensen, die dat zelf niet meer kunnen :
Elke zin herken ik en zal ik hier op mijn manier behandelen :
En nu is het allemaal heel anders. Ik kus mijn vader bij onze begroetingen, houd vaak zijn hand vast en knuffel hem af en toe op moeilijke momenten. Dit alles is dus door deze rottige omstandigheden juist goed gekomen, haha
En het antwoord op zijn vraag : "Waarom heb ik haar graf nooit gezien?" komt ook hard aan, want we zijn er al heel vaak wezen kijken met z'n allen.
Waarom en hoe hij in Muiderberg terecht gekomen is, weet hij niet, of accepteert hij niet.
Maar boos worden heeft natuurlijk alleen maar een negatieve uitwerking.
Word uiteindelijk vervolgd…
Willem, 28 augustus 2013
Dementie is een voortsluipend proces. Mensen zijn zich tijdens dat proces nog lang bewust van het feit, dat zij zich van steeds minder bewust zijn. Een martelgang voor een ieder, die het meemaakt, slachtoffer en omgeving.
Op FaceBook vond ik dit gedichtje. Het spreekt het gevoel en de onmacht uit van mensen, die dat zelf niet meer kunnen :
Alzheimer's Request
Do not ask me to remember,
don't try to make me understand.
Let me rest and know you're with me,
kiss my cheek and hold my hand.
I'm confused beyond your concept,
I am sad and sick and lost.
All I know is that I need you,
to be with me at all cost
Do not lose your patience with me,
do not scold or curse or cry.
I can't help the way I'm acting,
I can't be different though I try.
Just remember that I need you,
that the best of me is gone.
Please don't fail to stand beside me,
love me till my life is gone.
Elke zin herken ik en zal ik hier op mijn manier behandelen :
"Do not ask me to remember"
Gesprekken zijn eigenlijk alleen maar mogelijk met mensen met een werkend geheugen. De simpele begroetingsvragen : "Hoe was uw dag?" of "Wat heeft u gegeten?" leveren geen antwoord meer op om de eenvoudige reden, dat mijn vader dat dan niet meer weet. Ik probeer al lang niet meer een antwoord af te dwingen, want dat maakt hem alleen maar verwarder en bozer."don't try to make me understand"
Bij binnenkomst vraagt mijn vader vaak, hoe laat het is. Soms vind hij het bezoek "midden in de nacht" erg vreemd. We hebben een grote klok opgehangen, waarop analoge tijd (wijzers), digitale tijd (met grote cijfers), dag- en maand aanduiding staan (peperduur overigens, ouwe mensen is ook een markt, natuurlijk). Als ik aan hem vraag of hij kan zien, hoe laat het is, lukt dat vaak niet. Als ik bijvoorbeeld zeg "Kwart voor 4", dan vraagt hij : "In de nacht of overdag?" Dat buiten de zon schijnt zegt hem in dit verband niets meer en ik kan het hem dan niet uitleggen. Ik laat het erbij."Let me rest and know you're with me"
Rusten doet mijn vader heel veel. Vaak ligt hij overdag in bed, al of niet in zijn dagelijkse kleren. Ik merk, dat hij mijn gezelschap waardeert. Eigenlijk wil mijn vader alleen maar zijn heel directe familie in zijn buurt verdragen. Met het verzorgende personeel maakt hij wel eens ruzie, maar uiteindelijk wilde hij vroeger ook geen "vreemden over de vloer"."kiss my cheek and hold my hand."
Mijn vader en ik waren nooit erg intiem. Toen ik 12 jaar oud was, zei mijn moeder : "Geef papa een nachtzoentje en dan naar bed". Ik deed het voor de eerste keer niet. Later vroeg ik mij af, wie mij verteld had, dat mannen geen mannen zoenen, ik had dat nooit iemand horen zeggen. Maar als beginnend puber besloot ik dat niet meer te doen. Later nam ik het gedrag van mijn vriend Reijer over om jongens in de kroeg te zoenen als begroeting en zat daar helemaal niet mee, maar mijn vader zoenen? Dat wilde ik graag, maar durfde dat tot mijn 50e niet.En nu is het allemaal heel anders. Ik kus mijn vader bij onze begroetingen, houd vaak zijn hand vast en knuffel hem af en toe op moeilijke momenten. Dit alles is dus door deze rottige omstandigheden juist goed gekomen, haha
"I'm confused beyond your concept"
Inderdaad, mijn vader moet in een staat van verwarring zijn, waar ik geen idee van heb. Vaak vraagt hij, of "mama soms overleden is". Het antwoord, dat zij er al twee jaar niet meer is, moet hem telkens weer een schok geven. 's Avonds zit hij vaak op de bank tevergeefs op haar te wachten.En het antwoord op zijn vraag : "Waarom heb ik haar graf nooit gezien?" komt ook hard aan, want we zijn er al heel vaak wezen kijken met z'n allen.
"I am sad and sick and lost"
Het verdriet om 60 jaar getrouwd- en nu alleen zijn is groot. Zijn lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen, dat er nog iets van rouwverwerking kan zijn. Hij is er eenvoudigweg niet toe in staat.Waarom en hoe hij in Muiderberg terecht gekomen is, weet hij niet, of accepteert hij niet.
"All I know is that I need you"
Op momenten, dat hij gezelschap heeft, wordt mijn vader rustig en vertelt hij weer op zijn charmante manier over vroeger, Muiden en zijn 2 1/2 jarige dienstijd op Java, Indonesie."to be with me at all cost"
Tja, dat wij veel voor hem over hebben, beseft hij wel en hij bedankt ons na een visite altijd hartelijk."Do not lose your patience with me"
In het begin heb ik wel eens een nare ruzie met hem gehad. Ik verloor inderdaad mij geduld en onze ruzie eindigde in twee huilende mannen. Het is echt heel moeilijk om te leren om een dierbare op een bepaalde manier niet meer serieus te nemen en toch ook weer wel. Maar het gaat me steeds beter af."do not scold or curse or cry"
Mijn broers en ik reageren allemaal weer anders op het moeilijke gedrag van mijn vader. Niet schelden of schreeuwen is voor een ieder van ons wel moeilijk. De één heeft er meer moeite mee dan de ander.Maar boos worden heeft natuurlijk alleen maar een negatieve uitwerking.
"I can't help the way I'm acting"
Uiteindelijk geldt dit voor alle mensen van alle leeftijden. maar dementie verandert wezenlijk je hersenen en dus je gedrag. Mijn vader verontschuldigt zich vaak voor zijn uitingen, hij weet, dat het ook voor ons moeilijk is om hier mee om te gaan."I can't be different though I try"
Goeie voornemens zijn hier niet meer van toepassing. De veranderingen zijn blijvend."Just remember that I need you"
…en andersom. Ik zeg voortdurend, dat mijn vader wellicht beter af was geweest, als hij tegelijkertijd met mijn moeder was overleden en hij zegt, dat zelf ook wel eens. Maar ik blijf er ook altijd op hameren, dat ik nooit zal zeggen, dat ik mijn vader dood zou zou willen hebben, want dat is niet, wat ik wil. Ik zou hem meer kwaliteit van leven gunnen en een betere gezondheid…of een einde aan zijn lijden."that the best of me is gone"
Dat is zo, helaas en hij beseft dat. Mijn vader is alle interesses verloren. Bijna dan. Voetballen, de grootste passie in zijn leven, maar ook een krant lezen, tv kijken of een stukje wandelen, hij geeft er niet meer om. Hij zit hele dagen voor zich uit te staren. Uitzonderingen zijn het gezelschap van vrouwen, daar is hij nog steeds zeer van gecharmeerd en het spelen op zijn mondharmonica's. Je kunt hem nog elk liedje uit zijn hoofd laten spelen. Belangrijk kennelijk voor mannen…vrouwen en muziek, dat is het laatste, dat rest in een aftakelend mannenbrein :-)"Please don't fail to stand beside me"
Wij broers zullen onze vader tot het laatste bij staan. We kunnen en wilen niet anders. Dat is iets anders dan helpen, want dat kan niemand meer."love me till my life is gone"
I will. En ook daarna zal ik van hem blijven houden. Mijn vader heeft, denk ik, geen slecht leven gehad. Hij was getrouwd met de mooiste vrouw van Muiden, had een harmonieus gezin en heeft heel lang van zijn vervroegde pensioen kunnen genieten. Jammer, dat hij daar nu geen troost uit kan putten.Word uiteindelijk vervolgd…
Willem, 28 augustus 2013
vrijdag 8 februari 2013
Bejaardenhuis Florisberg moet plat
Volgens Amaris Zorggroep : “…voldoet Amaris Florisberg niet meer aan de eisen, die momenteel aan ouderhuisvesting gesteld worden. Het is 40 jaar oud en 11 appartementen zijn niet groter dan 25m2.
Bovendien zijn er een aantal afspraken in het regeerakkoord grote veranderingen te verwachten in de ouderzorg. Er is dan ook besloten om over te gaan tot nieuwbouw van de locatie.”
Mijn ouders betrokken begin jaren ‘60 een nieuwbouwhuis in de Vondelstraat in Muiden. We woonden daar heerlijk met ons gezin van 4 jongens en onze ouders. Het was een hoekhuis, waardoor er een grote tuin was, waar mijn vader en moeder altijd met veel plezier in werkten. Wij kinderen brachten hele zomers door aan de dijk en in het Ijsselmeer. Dat was een fijne tijd
Maar voor iedereen komt er een keer een eind aan het feestje. Toen onze ouders ouder en zwakker werden probeerden wij, hun kinderen, hen in een bejaardenhuis te krijgen, omdat hun verzorging door ons steeds intensiever werd. Wij vonden dat geen prettig voorstel en we wilden ook zeker niet van onze morele kinderplichten af.
Na vele protesten hadden mijn ouders Thuiszorg aanvaard. Ik stel voorop, dat de mensen, die bij deze instelling werken ontzettend gemotiveerd hun best doen om hun klanten te helpen. Maar het blijft naar. Iedere dag “vreemden” over de vloer en een dame, die je huis binnen stuift, een diepvriesmaaltijd in de magnetron zwiept en weer afscheid neemt…Het is niet ideaal. Mensen van de Thuiszorg zijn met veel te weinig personeel en zwaar onderbetaald. Zij kunnen geen ijzer met handen breken
Wanneer wassen, toiletbezoek en verschonen een steeds groter probleem wordt moet er iets gebeuren! Dat wil niemand, maar de tijd dwingt het af. En dat kan echt niet allemaal door de familie als Mantelzorg gedaan worden, Rutte! Weet zo’n man in zijn Ivoren Torentje, hoe ontluisterend het aftakelingsproces van mensen soms is? En dat bijvoorbeeld niet ieder kind in staat is om zijn moeder na een ongelukje onder de douche te zetten? (zoals ik) Afgezien van het feit, dat Mantelzorg enorm tijdrovend is, is het ook specialistisch werk, dat gedaan moet worden door deskundigen, die er goed betaald voor worden
Mijn broer Guus is zo’n geboren mantelzorger. Hij wilde volledig de taken van mijn moeder overnemen na haar overlijden. Dat is absoluut niet mogelijk met een fulltime baan als onderwijzer en naast al zijn andere drukke werkzaamheden. Van zoveel verantwoordelijkheid en werkdruk raakte hij zelf rijp voor een rusthuis
Mijn ouders verzetten zich met hand en tand tegen verhuizing naar “Villa Uitzichtloos” …Maar toen mijn vader alleen achterbleef hebben we doorgedrukt, dat hij naar Florisberg ging. Hij verwaarloosde zichzelf en dat kun je als kind niet aanzien. Hem meenemen naar Muiderberg vond ik één van de moeilijkste dingen, die ik ooit gedaan heb. Ik ervoer het, alsof ik mijn vader ontvoerde uit zijn geliefde Muiden. Je moet, maar je kunt het eigenlijk niet
Mijn vader kon echt niet wennen aan zijn “verbanning”. Hij was (en is) in een toestand van ontkenning. Hij zag totaal niet in, waarom hij zijn huis en haard moest verlaten. Dat hij totaal niet meer zelfstandig kon leven, ging er bij hem niet in
Maar inmiddels is hij rustiger. Na een jaar is hij nog steeds erg verdrietig en verward, maar wij kinderen waren blij, dat hij aangekleed werd, zijn eten kreeg en in een mooi huisje zat met hele fijne verzorgsters. Hij had nog steeds zijn eigen domein en wij konden hem in alle rust bezoeken en een kopje thee uit zijn eigen keuken serveren. Hij had zijn huiskamer met spullen van thuis, wat gewoon noodzakelijk is voor mensen, die dementeren. En voor wie niet, trouwens?
Eind jaren ‘90 waren apartementen van Florisberg twee aan twee aan elkaar geschakeld, waarmee een behoorlijk goede woonruimte gecreëerd werd; ook voor echtparen, die nog met zijn tweëen zijn, ongeveer 50 m2 per woning. Niet groot voor ons jonge goden, maar prima om mensen netjes in te huisvesten tijdens de winter van hun leven
Maar dit alles moet dus gaan veranderen van onze roemruchte overheid. Zorg is niet meer iets, dat uit je hart komt, maar een nationale onkostenpost. Ik zou denken, dat wij daar ons hele leven voor gewerkt en betaald hebben, maar nee, een bejaardenhuis moet gewoon geld gaan opleveren. De vroegere kleine bijdrage word vervangen door ordinaire huur
“Er is dan ook besloten om over te gaan tot nieuwbouw van de locatie.” Dan ook? Ik heb mijn beklag gedaan op FaceBook en iemand reageerde : Florisberg is geen mooi gebouw. Nee, zeker niet. Maar het gaat helemaal niet om “mooi”. Het gaat om mensen en hun geluk. En er moet ook wel iets gebeuren aan bijvoorbeeld de klimaatbeheersing, want het gebouw ruikt overal muf, om maar wat te noemen, maar daar kan gewoon iets aan gedaan worden
“…en 11 appartementen zijn niet groter dan 25m2” Nou, met al het beschikbare geld zou je die alsnog (waarom toen niet meteen?) aan elkaar kunnen schakelen. Het personeel heb ik nog nooit horen klagen over het vermeende gebrek aan doelmatigheid, maar ik kan me voorstellen, dat erin het bestaande gebouw vernieuwingen aangebracht moeten worden. Ook dat lijkt me niet onoverkomelijk. 10 jaar geleden zijn er verderop aanleunwoningen ontruimd en voorzein van “antikraak” met de bedoeling om een nieuwe vleugel aan te bouwen. Doe dat dan! Zo kun je een vernieuwd gedeelte aanbieden en de rest in alle rust verbeteren
Maar nee. Medio volgend jaar moeten alle bewoners verhuizen naar Naarden, waar containerwoningen staan als tijdelijke opvang. Dat tijdelijke duurt overigens anderhalf jaar! Voor veel bewoners zal dat dus hun eindstation worden. Hoe zal bijvoorbeeld de verwarming werken in die gehorige bouwketen? Mijn vader voelt zich het prettigst bij een temperatuur van zo’n 27‘ Dat is veel en daar had hij vroeger echt geen last van, maar het IS nu eenmaal zo
Door de eerste verhuizing zullen alle spullen, die we aangekocht hebben voor de nieuwe woning weggegooid kunnen worden; vloerbedekking, gordijnen ennzovoort. Jammer van het geld en al het werk, dat in de woning is verricht. In de nieuwe woning zal niet al het bezit van mijn vader een plaats kunnen vinden. Die moeten dus of opgeslagen- of meteen maar weggegood worden. Want voor demente mensen zal er geen eigen huiskamer meer zijn in de nabije toekomst…
Als de nieuwbouw klaar is, moeten deze arme mensen opnieuw verhuizen, met alle gewenningsperikelen vandien. En opnieuw moet er ingericht worden, al is het dan alleen maar de slaapkamer… Want bij terugkomst zal er het één en ander veranderd zijn. Onze alom geprezen overheid heeft besloten om “Zorgzwaarte Pakketten” 1 tot en met 4 sowieso niet meer toe te laten in verzorgingshuizen. Die zielepoten kunnen gemakkelijk door hun familie en vrienden verzorgd worden, vind Rutte. Eitje!
Zorgzwaarte Pakketten 5 tot en met 7 zijn welkom. Er zijn twee woonvormen. De eerste : “Kleinschalige-Integrale-Zorg” (heerlijk jargon!) : 3 groepen van 8 appartementen, koken als in een gezin (door verzorgsters) en codesloten op de deuren. Deze woonvorm is bedoeld voor dementerenden, die dus gezamelijk in hun huiskamer op elkaars lip mogen zitten of zich terugtrekken in hun prive slaapkamer
De tweede woonvorm word dan “Scheiden-Wonen-Zorgen”(!). De mensen daarin kunnen (moeten?) kiezen voor een 2- of 3 kamerwoning en betalen daar een dikke huur voor. Zij krijgen een soort Tafeltje Dekje maaltijd verzorgd door Thuiszorgers. Want een centrale keuken zal er niet meer zijn. Evenals overigens de receptie, de kleine Serre en de grote recreatiezaal. Deze zaken, kun je je voorstellen, kosten alleen maar geld en moeten wijken. Alle leuke activiteiten, die ik het afgelopen jaar meegemaakt heb, zullen verdwijnen, zoals de maandelijkse samenzangavonden, de Kerstmaaltijd, de leuke Oudejaarsviering enz. Het mooie voordeel van zo’n instelling, het samen eten, drinken en praten wordt weggegooid. Iets, waar mensen nu juist zo’n behoefte aan hebben, jong of oud, dement of nog fruitig. De “Scheiden-Wonen-Zorgen” types zullen weer goeie maatjes moeten worden met de buren, daar moet je maar zin in hebben
Deze nieuwe woonvormen zullen ooit weer achterhaald zijn. Mij benieuwen, hoe ik ooit zelf kom te zitten? Wellicht woon ik dan in een soort gevangenis samen met mijn Personal Robot? Nog goedkoper! “Als je daglicht wilt zien, opa, zet je de tv maar aan!”
Ik betrap me er op, dat ik stilletjes hoop, dat mijn vader dit alles niet meer mee hoeft te maken. Maar dat is hetzelfde als hem dood wensen. En hoewel zijn overlijden hem uit zijn eenzame lijden zou verlossen, wil ik dat soort gedachten niet toelaten. Ik wil niet wensen, dat hij dood was. Ik mis mijn moeder al zo erg. Die dag zal komen, ik weet het en misschien wel gauw, maar woonzorgen moeten toch geen reden zijn om hem maar op zijn einde te hopen
Sommigen zeggen, dat we dit tegen moeten houden. Maar hier zie ik geen democratisch proces. Tijdens de bijeenkomst had ik zeer de behoefte om eens flink te reageren, want de stemming was gelaten. Net zoals in heel Nederland. Ons wordt helemaal niets gevraagd en we laten het allemaal maar gebeuren. Maar omdat ik erg emotioneel kan worden en nogal fel, heb ik mijn bek maar gehouden (En dat zint me helemaal niet)
“...afspraken in het regeerakkoord...”… De democratie, dat waren wij toch? Of zoals mijn vriend Tjalling schreef :
“Willem, normaal gesproken heb ik wel wat te vinden van de dingen, maar ik geloof niet, dat ik hier woorden voor heb. Machteloosheid is wat ik voel. Mijn vader was vorig jaar bijna jouw vaders buurman geworden maar, vanwege wachtlijsten en andere blablabla, zit hij nu in een kamertje in het verzorgingstehuis in Hilversum, weg van alles wat hem bekend is en met de wetenschap, dat als hij gaat hemelen, zijn kamertje binnen twee dagen opgeleverd moet worden. "Ik krijg niet eens de tijd om koud te worden", zegt hij wel eens. Wim Kan zei ooit : "Democratie is de wil van het volk... ik lees elke ochtend met stomme verbazing in de krant wat ik nú weer wil". Ik sluit me daar volledig bij aan.”
Deze mensonterende toestanden worden allemaal veroorzaakt door winstbejag. Sociaal gedrag is vervangen door het marktdenken van overbetaalde managers(“Hoeveel maal Balkenende Norm verdien jij?”). Steeds meer lieve mensen, die graag en met plezier anderen helpen worden ontslagen, bijvoorbeeld als zij geen affiniteit hebben met dementie…, en Huize Zonnegloren verandert in een fruitautomaat, ook al stop je er heel veel geld in, je weet nooit hoeveel er uit komt
De tijd zal leren, wat er nu nog allemaal boven onze hoofden hangt, machteloos wachten we af, maar dat we er nog niet klaar mee zijn is gewoon een feit
Willem kroon, 8 februari 2013
Verouderd... |
Mijn ouders betrokken begin jaren ‘60 een nieuwbouwhuis in de Vondelstraat in Muiden. We woonden daar heerlijk met ons gezin van 4 jongens en onze ouders. Het was een hoekhuis, waardoor er een grote tuin was, waar mijn vader en moeder altijd met veel plezier in werkten. Wij kinderen brachten hele zomers door aan de dijk en in het Ijsselmeer. Dat was een fijne tijd
Maar voor iedereen komt er een keer een eind aan het feestje. Toen onze ouders ouder en zwakker werden probeerden wij, hun kinderen, hen in een bejaardenhuis te krijgen, omdat hun verzorging door ons steeds intensiever werd. Wij vonden dat geen prettig voorstel en we wilden ook zeker niet van onze morele kinderplichten af.
Na vele protesten hadden mijn ouders Thuiszorg aanvaard. Ik stel voorop, dat de mensen, die bij deze instelling werken ontzettend gemotiveerd hun best doen om hun klanten te helpen. Maar het blijft naar. Iedere dag “vreemden” over de vloer en een dame, die je huis binnen stuift, een diepvriesmaaltijd in de magnetron zwiept en weer afscheid neemt…Het is niet ideaal. Mensen van de Thuiszorg zijn met veel te weinig personeel en zwaar onderbetaald. Zij kunnen geen ijzer met handen breken
Wanneer wassen, toiletbezoek en verschonen een steeds groter probleem wordt moet er iets gebeuren! Dat wil niemand, maar de tijd dwingt het af. En dat kan echt niet allemaal door de familie als Mantelzorg gedaan worden, Rutte! Weet zo’n man in zijn Ivoren Torentje, hoe ontluisterend het aftakelingsproces van mensen soms is? En dat bijvoorbeeld niet ieder kind in staat is om zijn moeder na een ongelukje onder de douche te zetten? (zoals ik) Afgezien van het feit, dat Mantelzorg enorm tijdrovend is, is het ook specialistisch werk, dat gedaan moet worden door deskundigen, die er goed betaald voor worden
Mijn broer Guus is zo’n geboren mantelzorger. Hij wilde volledig de taken van mijn moeder overnemen na haar overlijden. Dat is absoluut niet mogelijk met een fulltime baan als onderwijzer en naast al zijn andere drukke werkzaamheden. Van zoveel verantwoordelijkheid en werkdruk raakte hij zelf rijp voor een rusthuis
Mijn ouders verzetten zich met hand en tand tegen verhuizing naar “Villa Uitzichtloos” …Maar toen mijn vader alleen achterbleef hebben we doorgedrukt, dat hij naar Florisberg ging. Hij verwaarloosde zichzelf en dat kun je als kind niet aanzien. Hem meenemen naar Muiderberg vond ik één van de moeilijkste dingen, die ik ooit gedaan heb. Ik ervoer het, alsof ik mijn vader ontvoerde uit zijn geliefde Muiden. Je moet, maar je kunt het eigenlijk niet
Mijn vader kon echt niet wennen aan zijn “verbanning”. Hij was (en is) in een toestand van ontkenning. Hij zag totaal niet in, waarom hij zijn huis en haard moest verlaten. Dat hij totaal niet meer zelfstandig kon leven, ging er bij hem niet in
Maar inmiddels is hij rustiger. Na een jaar is hij nog steeds erg verdrietig en verward, maar wij kinderen waren blij, dat hij aangekleed werd, zijn eten kreeg en in een mooi huisje zat met hele fijne verzorgsters. Hij had nog steeds zijn eigen domein en wij konden hem in alle rust bezoeken en een kopje thee uit zijn eigen keuken serveren. Hij had zijn huiskamer met spullen van thuis, wat gewoon noodzakelijk is voor mensen, die dementeren. En voor wie niet, trouwens?
Eind jaren ‘90 waren apartementen van Florisberg twee aan twee aan elkaar geschakeld, waarmee een behoorlijk goede woonruimte gecreëerd werd; ook voor echtparen, die nog met zijn tweëen zijn, ongeveer 50 m2 per woning. Niet groot voor ons jonge goden, maar prima om mensen netjes in te huisvesten tijdens de winter van hun leven
Voorlichtingsbijeenkomst in de recreatiezaal |
Maar dit alles moet dus gaan veranderen van onze roemruchte overheid. Zorg is niet meer iets, dat uit je hart komt, maar een nationale onkostenpost. Ik zou denken, dat wij daar ons hele leven voor gewerkt en betaald hebben, maar nee, een bejaardenhuis moet gewoon geld gaan opleveren. De vroegere kleine bijdrage word vervangen door ordinaire huur
“Er is dan ook besloten om over te gaan tot nieuwbouw van de locatie.” Dan ook? Ik heb mijn beklag gedaan op FaceBook en iemand reageerde : Florisberg is geen mooi gebouw. Nee, zeker niet. Maar het gaat helemaal niet om “mooi”. Het gaat om mensen en hun geluk. En er moet ook wel iets gebeuren aan bijvoorbeeld de klimaatbeheersing, want het gebouw ruikt overal muf, om maar wat te noemen, maar daar kan gewoon iets aan gedaan worden
“…en 11 appartementen zijn niet groter dan 25m2” Nou, met al het beschikbare geld zou je die alsnog (waarom toen niet meteen?) aan elkaar kunnen schakelen. Het personeel heb ik nog nooit horen klagen over het vermeende gebrek aan doelmatigheid, maar ik kan me voorstellen, dat erin het bestaande gebouw vernieuwingen aangebracht moeten worden. Ook dat lijkt me niet onoverkomelijk. 10 jaar geleden zijn er verderop aanleunwoningen ontruimd en voorzein van “antikraak” met de bedoeling om een nieuwe vleugel aan te bouwen. Doe dat dan! Zo kun je een vernieuwd gedeelte aanbieden en de rest in alle rust verbeteren
Maar nee. Medio volgend jaar moeten alle bewoners verhuizen naar Naarden, waar containerwoningen staan als tijdelijke opvang. Dat tijdelijke duurt overigens anderhalf jaar! Voor veel bewoners zal dat dus hun eindstation worden. Hoe zal bijvoorbeeld de verwarming werken in die gehorige bouwketen? Mijn vader voelt zich het prettigst bij een temperatuur van zo’n 27‘ Dat is veel en daar had hij vroeger echt geen last van, maar het IS nu eenmaal zo
Door de eerste verhuizing zullen alle spullen, die we aangekocht hebben voor de nieuwe woning weggegooid kunnen worden; vloerbedekking, gordijnen ennzovoort. Jammer van het geld en al het werk, dat in de woning is verricht. In de nieuwe woning zal niet al het bezit van mijn vader een plaats kunnen vinden. Die moeten dus of opgeslagen- of meteen maar weggegood worden. Want voor demente mensen zal er geen eigen huiskamer meer zijn in de nabije toekomst…
…eigen huiskamer? Nee, dus! |
Als de nieuwbouw klaar is, moeten deze arme mensen opnieuw verhuizen, met alle gewenningsperikelen vandien. En opnieuw moet er ingericht worden, al is het dan alleen maar de slaapkamer… Want bij terugkomst zal er het één en ander veranderd zijn. Onze alom geprezen overheid heeft besloten om “Zorgzwaarte Pakketten” 1 tot en met 4 sowieso niet meer toe te laten in verzorgingshuizen. Die zielepoten kunnen gemakkelijk door hun familie en vrienden verzorgd worden, vind Rutte. Eitje!
Zorgzwaarte Pakketten 5 tot en met 7 zijn welkom. Er zijn twee woonvormen. De eerste : “Kleinschalige-Integrale-Zorg” (heerlijk jargon!) : 3 groepen van 8 appartementen, koken als in een gezin (door verzorgsters) en codesloten op de deuren. Deze woonvorm is bedoeld voor dementerenden, die dus gezamelijk in hun huiskamer op elkaars lip mogen zitten of zich terugtrekken in hun prive slaapkamer
De tweede woonvorm word dan “Scheiden-Wonen-Zorgen”(!). De mensen daarin kunnen (moeten?) kiezen voor een 2- of 3 kamerwoning en betalen daar een dikke huur voor. Zij krijgen een soort Tafeltje Dekje maaltijd verzorgd door Thuiszorgers. Want een centrale keuken zal er niet meer zijn. Evenals overigens de receptie, de kleine Serre en de grote recreatiezaal. Deze zaken, kun je je voorstellen, kosten alleen maar geld en moeten wijken. Alle leuke activiteiten, die ik het afgelopen jaar meegemaakt heb, zullen verdwijnen, zoals de maandelijkse samenzangavonden, de Kerstmaaltijd, de leuke Oudejaarsviering enz. Het mooie voordeel van zo’n instelling, het samen eten, drinken en praten wordt weggegooid. Iets, waar mensen nu juist zo’n behoefte aan hebben, jong of oud, dement of nog fruitig. De “Scheiden-Wonen-Zorgen” types zullen weer goeie maatjes moeten worden met de buren, daar moet je maar zin in hebben
Geen Freek en Hella meer |
Deze nieuwe woonvormen zullen ooit weer achterhaald zijn. Mij benieuwen, hoe ik ooit zelf kom te zitten? Wellicht woon ik dan in een soort gevangenis samen met mijn Personal Robot? Nog goedkoper! “Als je daglicht wilt zien, opa, zet je de tv maar aan!”
Ik betrap me er op, dat ik stilletjes hoop, dat mijn vader dit alles niet meer mee hoeft te maken. Maar dat is hetzelfde als hem dood wensen. En hoewel zijn overlijden hem uit zijn eenzame lijden zou verlossen, wil ik dat soort gedachten niet toelaten. Ik wil niet wensen, dat hij dood was. Ik mis mijn moeder al zo erg. Die dag zal komen, ik weet het en misschien wel gauw, maar woonzorgen moeten toch geen reden zijn om hem maar op zijn einde te hopen
Sommigen zeggen, dat we dit tegen moeten houden. Maar hier zie ik geen democratisch proces. Tijdens de bijeenkomst had ik zeer de behoefte om eens flink te reageren, want de stemming was gelaten. Net zoals in heel Nederland. Ons wordt helemaal niets gevraagd en we laten het allemaal maar gebeuren. Maar omdat ik erg emotioneel kan worden en nogal fel, heb ik mijn bek maar gehouden (En dat zint me helemaal niet)
“...afspraken in het regeerakkoord...”… De democratie, dat waren wij toch? Of zoals mijn vriend Tjalling schreef :
“Willem, normaal gesproken heb ik wel wat te vinden van de dingen, maar ik geloof niet, dat ik hier woorden voor heb. Machteloosheid is wat ik voel. Mijn vader was vorig jaar bijna jouw vaders buurman geworden maar, vanwege wachtlijsten en andere blablabla, zit hij nu in een kamertje in het verzorgingstehuis in Hilversum, weg van alles wat hem bekend is en met de wetenschap, dat als hij gaat hemelen, zijn kamertje binnen twee dagen opgeleverd moet worden. "Ik krijg niet eens de tijd om koud te worden", zegt hij wel eens. Wim Kan zei ooit : "Democratie is de wil van het volk... ik lees elke ochtend met stomme verbazing in de krant wat ik nú weer wil". Ik sluit me daar volledig bij aan.”
Deze mensonterende toestanden worden allemaal veroorzaakt door winstbejag. Sociaal gedrag is vervangen door het marktdenken van overbetaalde managers(“Hoeveel maal Balkenende Norm verdien jij?”). Steeds meer lieve mensen, die graag en met plezier anderen helpen worden ontslagen, bijvoorbeeld als zij geen affiniteit hebben met dementie…, en Huize Zonnegloren verandert in een fruitautomaat, ook al stop je er heel veel geld in, je weet nooit hoeveel er uit komt
De tijd zal leren, wat er nu nog allemaal boven onze hoofden hangt, machteloos wachten we af, maar dat we er nog niet klaar mee zijn is gewoon een feit
Willem kroon, 8 februari 2013
Dementerenden hebben geen huiskamer nodig |
Abonneren op:
Posts (Atom)