donderdag 4 juli 2019

Exoten

Oercontinent Pangea

..Ooit was onze Wereld er gewoonweg niet.
In mijn overtuiging vormde ons zonnestelsel zich lang na de "Big Bang". Mét onze Aarde daarin.
Daarop ontstond een oercontinent: "Pangea". Het was eigenlijk één groot eiland, omringd door water. Het leven daarop kon zich naar alle kanten uit ontwikkelen, alle soorten kwamen elkaar tegen en er konden eenvoudig nieuwe rassen ontstaan. Maar het territorium van alle dieren en planten was dus heel Pangea, even afgezien van het leven onder water.

Schollentektoniek

Door de Schollentektoniek ontstonden uiteindelijk de huidige continenten, zoals Afrika en Australië. Je zou alle continenten eigenlijk deeleilanden kunnen noemen, waarop het leven zich verder ontwikkelde.
Veel planten en dieren hebben het liefst hun eigen territorium, maar door allerlei ontwikkelingen konden zij ook andere gebieden gaan bewonen. Je zou kunnen zeggen: de wereld was van iedereen.

Ik maak nu een grote sprong naar het heden.
Wikipedia: "Een exoot is een organisme, dat zich met hulp van de mens heeft gevestigd in een gebied, waar het in historische tijd niet voorkwam."
Wat die "historische tijd" voorstelt, laten we maar even in het midden, maar feit is, dat bepaalde planten en dieren ooit NIET in Nederland voorkwamen. Door veranderende verhoudingen kan dat flink wat overlast veroorzaken. Logischerwijze hebben de nieuw gearriveerde soorten vaak geen natuurlijke vijanden en kunnen dus rustig hun gang gaan. En een probleem worden.
Aanleiding voor dit blog is inderdaad de "eikenprocessierups", die een grote opmars heeft gemaakt en momenteel (zomer 2019) veel kwaad bloed zet met zijn brandharen.

Eikenprocessierups

Hoe erg is dit alles? Zo'n 125 mijoen jaar geleden waren er nog geen zoogdieren, laat staan de mens.
Dier- en plantensoorten kwamen en gingen, stierven uit. Toen de dinosauriërs een komeet op hun kop kregen was er, letterlijk, geen mens, die zich daar zorgen over maakte. De bewustdenkende, bemoeizuchtige, op twee benen lopende Homo Sapiens moest nog uitgevonden worden en kon zich dus niet druk maken om de uitstervende dino's. (anders had -ie er zeker iets aan gedaan, haha, "Red de Dino's! giro 555")
Veel zogenaamde problemen in de natuur zijn pas een probleem gewórden, toen WIJ er over na gingen denken. Toen WIJ het zagen gebeuren en dachten "Oeps, daar gaan wij een stokje voor steken!"

Buxusmot, wolhandkrabben, bepaalde uitheemse vissen etc., die hier niet thuishoren.. moeten we daar van af?
Ach de natuur past zich wel weer aan. Er komt wel weer een nieuw evenwicht eventueel gepaard met het uitsterven van bepaalde planten en dieren. So What?
Het wordt allemaal pas een probleem, als WIJ het een probleem vinden, haha, de natuur zelf, oftewel de huidige Aarde maakt het niets uit, een diersoortje meer of minder...

Het is alleen de mensch, die Darwin's Evolutie tegen wil houden, terwijl wij met het intensieve gebruik van, bijvoorbeeld, schepen en vliegtuigen juist flink bijdragen aan die "landverhuizingen".

Trouwens…volgens die definitie…Zijn wij zelf niet de gróótste exoten?…. ….een organisme, dat zich met hulp van de mens heeft gevestigd in een gebied, waar het in historische tijd niet voorkwam… Ik denk, dat de Blue Shining Planet wel van ONS af zou willen,


Willem Kroon, Muiden, 4 juli ©2019.

Opgedragen aan Frederike Drop-Boonk,
die mij inspireerde tot dit blog.

*** Link 1: Zie de aanleiding voor dit blog op mijn FB pagina
*** Link 2: Zie reacties op mijn FB pagina




Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal.
Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten