zaterdag 17 augustus 2019
Passeerspoor
Bussum groeide als kool na de komst van trein en tram.
Dat ging natuurlijk gepaard met de aanleg van steeds meer sporen.
Aan de oostkant van het Station Naarden Bussum stopte de Gooische Tram, zodat je op hetzelfde perron over kon stappen op de trein. Deze voorziening is natuurlijk (maar misschien ook helaas..) al lang geleden gesloopt.
Direct aan het spoor, richting Hilversum, lag de chokoladefabriek van Bensdorp. Ook zij benutten veel sporen voor de aan- en afvoer van hun producten. En ook deze fabriek is allang niet meer.
Bij het station was een groot rangeerterrein aangelegd. Goederentreinen konden hier hun lading overslaan, van- en op vrachtwagens, bijvoorbeeld.
Al deze voorzieningen vergden veel rails, wissels en (na de komst van elektrische locomotieven) hoogspanningsportalen voor de bovenleidingen.
1 - Het probleem met al die overgebleven en ongebruikte rails is, dat hierdoor spoorwegovergangen onnodig groot, duur, gevaarlijk en complex worden. Ook hebben wissels veel onderhoud nodig. ProRail, de spoorbeheerder, is in heel Nederland een kwart van alle wissels aan het "ruimen".
Het emplacement bij Naarden - Bussum wordt nu sterk vereenvoudigd en dus(?) veiliger gemaakt.
Maar een gevolg van dit alles is dat (goederen)treinen elkaar niet meer in kunnen halen of "verkeerd spoor" kunnen rijden. Dat heet zo, als zij de linker (eigenlijk foute) baan nemen om calamiteiten te ontwijken.
Zonder, of met te weinig wissels kan het gaan gebeuren, dat reizigers Bussum>Amsterdam via Utrecht moeten omreizen bij spoorproblemen.
(PS: Houd er overigens rekening mee, dat de lokettisten bij de NS werken en NIET bij de verantwoordelijke treindienstleider ProRail; zij kunnen het dus niet helpen, als er vertragingen zijn…#weeslief ;-) )
2 - Als ik het goed begrepen heb, blijven er uiteindelijk twee sporen over bij Naarden - Bussum. Ik ben daar geen voorstander van.
3 - Daarom heb ik zelf een voorstel ontworpen, waarbij een inhaalspoor (het bestaande spoor 3) gehandhaafd blijft. (zie bovenste afbeelding)
Het kost wel een paar wissels, maar flexibel werken bij tegenslag blijft in takt. Het station kan als "calamiteitenkruispunt" (blijven) werken.
In mijn ontwerp vallen alle wissels binnen de twee spoorwegovergangen (Comeniuslaan en Gen. de la Reijlaan), zodat die nu met AHOBs beveiligd kunnen gaan worden.
Ik ben geen deskundige (en ik gá er niet over, haha), maar ik zou graag de mening over mijn voorstel willen horen van deskundigen :-)
Willem Kroon, Muiden, 7 augustus ©2019.
Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal.
Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)
dinsdag 6 augustus 2019
Weg met die wissels!
Sinds begin jaren '80 kom ik heel vaak in de buurt van
station Naarden - Bussum, ik ken de omgeving daar dus goed.
Mijn vrienden weten waarom, haha :-)
Ook hier worden ingrijpende wijzigingen aan de omgeving aangebracht.
ProRail, de spoorbeheerder van het spoorwegbedrijf wil nationaalbreed enorm veel (een kwart van alle-) wissels verwijderen en is daar ook al hard mee bezig. Wissels vergen duur onderhoud en als je ze dat niet geeft, kunnen zij kostbare vertragingen opleveren.
Ook kun je er niet met zeer hoge snelheid overheen rijden. Straks moet er 130km/h in plaats van 80 km/h gereden kunnen worden. (hoe hoger de snelheden, hoe meer treinen je per uur kan laten rijden, is het idee) 's Winters moet je wissels met veel energie verwarmen om ze niet te laten vastvriezen. Weg met die dingen dus..
Maar al die wissels zijn natuurlijk niet zomaar geplaatst. Stel je voor, dat er twee sporen tussen Weesp en Bussum lopen. Eéntje heen en één terug. Als er halverwege een incident gebeurt dan wil je wel via het andere ("verkeerd spoor") terug rijden. Hoe kom je daar? Juist via wissels.
Simpel voorbeeldje, maar het toont aan, dat het gebruik van (veel) wissels voor de treindiensleiding noodzakelijk is om een flexibele dienstregeling te handhaven. Straks zou het kunnen zijn, dat de reizigers voor Bussum>>Amsterdam via Utrecht(!) moeten omrijden. Niet fijn in de trein.
Het emplacement, inclusief spoorovergang Zwarteweg/Comeniuslaan telde 5 sporen. Deze waren noodzakelijk om het goederenverkeer in goede banen te leiden en de passagierstreinen naar de juiste perrons te kunnen brengen.
Bij 5 sporen moet er een geheel door slagbomen afgesloten overgang gebouwd worden en mag die niet automatisch "open en dicht gereden" worden door de passerende trein, omdat er auto's klem kunnen komen te zitten. De overgang werd vroeger ter plekke in "Post T" behandeld, maar later in Amersfoort "met de hand bediend" en dat nam wel eens onnodig veel tijd in beslag. Allemaal ergernis, dus. Overigens zal het karakteristieke "huisje" Post T nu ook wel moeten verdwijnen..
Naarden - Bussum had dus ooit een druk emplacement voor goederenvervoer, maar dat is er niet meer. Het vereiste een groot rangeerterrein en dus ook veel wissels en sporen. Tot aan de Torenflat (Wilhelminalaan) worden de 5 sporen teruggebracht tot 2.
ProRail is nu (6 augustus 2019) heel druk om de situatie rond het station aan te passen aan de huidige eisen. Op dit ogenblik zijn alle bovenleidingportalen, sporen en wissels al verdwenen…een enorme klus. (zie kopfoto en zie webcam https://youtu.be/R-6XOSP36p8 ).
Wat zijn de consequenties van dit alles? Dat gaan we meemaken, maar ik ben bang, dat de dienstregeling ter plaatse eronder zal lijden.
Zal bijvoorbeeld het voorbij laten rijden door sneltreinen en goederentreinen nog kunnen?
Binnen 3 weken moet alles gereed zijn,
Willem Kroon, Muiden, 6 augustus ©2019.
Bekijk de situatie kort voor de ombouw (augustus 2019) |
Werkzaamheden. Kort filmpje |
Link 1 *** FaceBook-pagina over de werkzaamheden
Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal.
Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)
Fusie met Groot Mokum
Ik werd laatst op mijn schouder getikt en hoorde een bekende stem zeggen: 'We hadden beter met Muiden samen kunnen gaan, hè meneer?"…
Ik draaide mij om; antwoordend: " Wie is we?" en zag, dat het brugwachter (oud Muier) (Rooie) Peter van Egmond was.
Met "we" bedoelde hij dus Weesp.
De fusie met Amsterdam had ernstige gevolgen voor zijn baan.
Inderdaad, dat heeft mij ook altijd zo geleken: Muiden en Weesp zijn verwant aan elkaar.
Twee mooie oude vestingsteden aan de Vecht, die elkaar vroeger handel wilden afsnoepen.
Bovendien liggen de plaatsen dicht bij elkaar en worden zij momenteel door gigantisch veel huizenbouw in de tussenliggende Bloemendaler Polder met elkaar verbonden. Weesp met Muiden één gemeente en meer ook niet, lijkt me goed.
Op een kaartje zag ik zelfs dat Weesp "fysiek" niet eens met Amsterdam verbonden is!
Gek trouwens dat dit kan. Op die manier kun je overal in Nederland stukken gebied gaan annexeren en het grondgebied van jouw gemeente gaan noemen.
Op de kaart is Weesp slechts een heel klein buurtje van Groot Mokum…
- Sterkte Weespers, ik blijf van jullie houden :-)
Willem Kroon, Muiden, 6 augustus ©2019.
*** Link: Lees reacties op FB
Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal.
Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)
Abonneren op:
Posts (Atom)