dinsdag 17 september 2019

Woodstock 1969




Vanaf 15- tot en met 17 augustus 1969 werd het allereerste popfestival gehouden op het weiland van boer Max Yasgur, Bethel, state of New York.
Het werd georganiseerd door Michael Lang, die we van tevoren al via tv programma's leerden kennen. Hij maakte de indruk om alles niet in de hand te hebben en dat wás ook zó.

Wikipedia: "Het festival had als motto "3 Days of Peace & Music". Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek.
Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 400.000, van wie de meesten geen entreegeld hadden betaald."

Maar het muziekfeest was ondanks alle opstartproblemen zeer geslaagd. Zoveel bands hadden nog nooit gezamenlijk opgetreden. Het festival heeft ontzettend veel mooie muziek opgeleverd. Muziek, die over 100 jaar nóg uniek zal zijn.

Alle artiesten waren in een speciale toestand door alle drugs, drank en de geweldige hippiesfeer. Joe Cocker zei later, dat hij zijn leven lang "With a little Help" nóóit meer zo had kunnen zingen als op Woodstock. Ook Alvin Lee beweerde, dat hij nooit meer de daar gespeelde versie van
"Going Home…" heeft kunnen evenaren.

Ik was 14 en had er graag naartoe gewild, natuurlijk. Wij pubers in de polder wisten, dat het kwam. Maar financieel was dat onhaalbaar, met 5 gulden zakgeld per week. De LP's van Woodstock konden Guus en ik ook niet kopen; gammele cassettebandjes brachten uitkomst, die zijn grijs gedraaid.

Later kwam het Kralingse Bos festival. Ook daar wisten we van, maar opnieuw was de toegangsprijs van 40,00 gulden voor mij onoverkomelijk. Dat was een hard gelag, wij waren van die generatie, maar we konden het niet meemaken: al die muziek, drugs, gratis condooms en naakte meiden, haha.

Míjn eerste echte popfestival was het "Diggle Biggle PopFestival" van 't Vosje, in de vroege jaren '70. Dat was slechts 1 dag, maar toen kon ik dan voor het eerst de Woodstocksfeer opsnuiven :-)

Willem Kroon, Muiden, 16 augustus ©2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten