maandag 11 augustus 2014

Brommers op de Hoek

Begin jaren '70 liep er altijd een man rond in Muiden, die "iedereen" fotografeerde.

Dat was meneer Overgaag.
 Hij maakte werkelijk van iedereen wel een keer een foto, vaak geposeerd, soms wist je het niet. Hij ontwikkelde zijn negatieven zelf en drukte ze af in zijn eigen donkere kamer. 's Avonds lag er dan een verrassing in je brievenbus. Gratis.


De collectie van Overgaag is verdwenen na zijn dood, zeer helaas. Alles bij elkaar was het een stukje Muidense geschiedschrijving, die alleen door oproepen om de foto's centraal in te zamelen, een beetje kan worden hersteld.
Peter Buitenweg en Ab Schulp proberen Muiers via een poster aan te sporen om hun foto's op te sturen, zodat er een keer een tentoonstelling van gemaakt kan worden.


(Zie link * onderin voor de oproep)


Foto 1: "Het „schorem” op de hoek
(Zie link ** onderin, voor een grotere versie)

Deze foto had er zomaar niet meer kunnen zijn. Zo te zien smeulde er ooit een sigaret op…

Tekst door Guus: " In 1972 was dé hangplek van Muiden bij Amsterdamsepoortbrug, naast de huidige fietsenwinkel, dicht bij snackbar "De IJsbeer". Op de foto vlnr. Ben Veldhuizen, Cor de Beer, Geurt Vos, Jaap Schulp, Hanno Ballijns, Bert van Sloten, Ab Veldhuizen, Klaas Klasens, Ton vd Water, Guus Kroon (nauwelijks zichtbaar), Erik Genemans en zittend Iep van Wonderen. Vooraan een fraaie Zündappbrommer.”
De Honda motorfiets was van Cor de Beer †


Foto 2: "Muiers en Muiderbergers”:
(Zie link *** onderin, voor een grotere versie)

Op de schitterende foto zie je de "brommerjeugd" van Muiden, maar zeer zeker ook van Muiderberg. vlnr.: Jan Streefkerk, Lesly Boersma, Henk van Dijk, Fred Roos, Jos ter Beek en Peter Breyer.
-

Op de foto: Jan heeft een embleem van Zündapp op zijn jasje. Een paar jongens zijn even bij snackbar "De Ijsbeer" langs gegaan. Lesly heeft een bakje- en Fred een zakje patat. Jos eet een broodje en gaat er helemaal in op.

Leren jasjes waren bijna verplicht. Peter konden we wel uittekenen in zijn strakke jekker.

Op de achtergrond zien we het huis met de bekende ronde bogen, wat toen nog gewoon het woonhuis was van de familie van de Weijden. Links in de achtergrond zie je het dak van mijn lagere school "Met den Bybel".

De brommers waren zonder twijfel allemaal opgevoerd, maar Peter heeft zo te zien nog zijn standaard 15 mm carburateur er op zitten. Zijn steekslot zit over de extra geplaatste zwarte balgen op zijn voorvoork. Dat stond stoer, maar berschermde ook je vorkpoten tegen muggen. Jos heeft dat niet, daardoor glimt zijn vork in de zon. Peter had zo te zien liever een racestuurtje ipv. van een hoog stuur.
De cylinders zien er standaard uit, maar kunnen van binnen wel opgevoerd zijn. Hun gesprekken gingen over:
"Heb jij al een 5.2 cylinder plus uitlaat"?
"Wat voor tandwielen heb jij er op"?
"Hij heeft een verstelbare sproeier"!
"Wil jij mijn 19mm kopen"?
„Kan ik een gulden van je lenen voor een patatje”?
Henk heeft grotere trommelremmen dan de anderen. De helmplicht was nog niet ingevoerd, waardoor iedereen goed herkenbaar is.

Meneer Overgaag had als fotograaf een goed oog voor wat wij Muidenaren later een interessante foto zouden gaan vinden. Postuum bedank ik hem daar voor :-)

Willem Kroon, 11 augustus 2014.


Links:
*** Foto 1 op FaceBook..
*** Foto 2 op FaceBook...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten