maandag 18 augustus 2014

Cold Reading

Wikipedia is er kort over:
"Cold reading ("koud lezen") is een methode om, zonder werkelijk iets over de gesprekspartner te weten, bij die gesprekspartner de indruk te wekken, dat men wel iets over hem weet.”

Lang geleden zat ik eens aan de bar bij cafe Ome Ko. Dat gebeurde wel eens vroeger ;-)
Aan de bar zat een meisje, dat er als barkeepster werkte. Zij was in gesprek met een man. Twee krukken verderop luisterde ik hun gesprekken af. De man pochte, dat hij vele eigenschappen kende van het meisje en noemde achter elkaar een aantal aspecten van haar karakter op.
Zij was zwaar onder de indruk. "Het klopte allemaal"! Hoe wist hij dat? "Ga door, ga door", riep ze. Wat zijn verdere bedoelingen waren laat zich eenvoudig raden…

Zonder sexistisch te willen zijn denk ik, dat vooral vrouwen "geloven" in magische eigenschappen, die bepaalde figuren zouden bezitten (gewaagde opmerking, ja).
Hoe komt dat? Geen idee, maar wellicht zijn vrouwen meer oplossingsgericht dan wij, mannen. Ze staan open voor elk antwoord op een moeilijke situatie. Wie weet heeft dat te maken met hun voortdurende opdracht om hun kwetsbare kinderen ten alle tijde te redden van gevaar?
Maar goed, ik speculeer hier een beetje, maar wat ik wel zeker weet is, dat iemand, die beweert van buitenaf je karakter te kunnen zien, gewoon de boel oplicht, meestal om er (financieel) beter van te worden.

Wij allemaal maken, meestal onbewust, gebruik van zg, "non verbaal gedrag". Houding, gezichtsuitdrukking, je plaats in een groepje, er is heel veel, dat iets over jou zegt zonder dat je het meteen merkt. Maar anderen hebben er een sport van gemaakt om hun medemensen te "lezen" ook wel "Cold Reading" genoemd.


Bovenstaande mooie foto werd gemaakt door een bevriende fotograaf van mij:
Charles Ruys. Hij plaatste de foto op FaceBook met de titel FUCK OFF.
Iemand reageerde met de opmerking: "Zou zij niet gewoon op de bus staan wachten"? Zou kunnen, maar daar ging het niet om. Charles meende, dat zij uitstraalde, dat hij op moest rotten. Ook ik zag dat in de foto.

Ik reageerde:

- Gekruisde benen en armen zijn een afwerend gebaar.
- Haar gezicht verraadt geen emoties.
- Haar afgedraaide hoofd ontwijkt contact.
- Ze verzorgt zich graag, haar teennagels hebben dezelfde nagellak als haar vingers.
- Ze is linkshandig, want zij draagt haar horloge rechts.
- Ze draagt graag een zonnebril, maar kennelijk is het bewolkt, want ze gebruikt hem niet.
- Ze heeft graag veel spulletjes bij zich, want zij draagt een niet al te charmante tas, waar wel lekker veel in kan. Die spulletjes heeft ze kennelijk vandaag nodig, want die tas detoneert met haar smaakvolle kleding en schoenen. Ze heeft vast een ander, kleiner, tasje thuis, dat WEL rood is.
- Ook de tas en de zonnebril vormen een schild tegen de buitenwereld.
- ...Deze mooie vrouw heeft dan ook niets met de fotograaf, haha.

Sommige van deze analyses hoeven helemaal niet te kloppen, maar dit is hoe het werkt.

Charles antwoordde mij:
"Oh Bill.. On the button. Ze had echt niets met me".

De titel van de foto was dus goed getroffen en mijn „reading” klopte.

Nee, het is helemaal niet moeilijk om deze conclusies te trekken, maar waarom trappen dan zoveel mensen in…Cold Reading?

Willem Kroon, 18 augustus 2014

Link:
*    Foto’s van Charles op FB...

4 opmerkingen:

  1. Mensen die mij niet kennen, hebben altijd een totaal verkeerd beeld van me. Ik vraag me af of iemand die 'gespecialiseerd' is in cold reading, wel kloppende etiketjes op me kan plakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat heb je me wel eens verteld, Wendy.
    Je bent vast veel te moeilijk te lezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben me er van bewust, dat het (ver)oordelen op uiterlijk riskant is. Het gaat me om figuren, die er misbruik (of zelfs hun werk) van maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen