zaterdag 2 maart 2019

Muidense vlagverwarring


Na de integratie van woonkern Muiden in de gemeente Gooise Meren is er langzamerhand wat verwarring ontstaan over "de juiste vlag" voor ons vestingstadje.
Ik doe hier een poging om tot inventarisatie- en om tot een eenduidig vlagvertoon te komen. Het lijkt mij een stuk fraaier als er overal dezelfde vlag uithangt :-)

Deze blog kán en zál fouten vertonen, maar daar is dit blog dan ook voor bedoeld. Laat maar weten, wat jij er allemaal van vindt en welke vlag je in de toekomst het liefst zou willen zien hangen in mooi Muiden.

Korte uitleg:

Vlag 1: Ooit ontstaan na een conflict met buurstad Weesp vanwege malafide praktijken, doordat de Weespermoppen hun vlag kantelden en daarmee onze(!) handel over de Vecht afpikten. Guus weet er alles over. Maar alleen de versie met "WP" is op schepen gevoerd en niet deze, met "MD".
Vlag 2: De vlag uit mijn jeugd, maar zonder levensteken van Muiderberg.
Vlag 3: Op verzoek ontwierp de vader van Wibe Sierksma deze vlag, waarin Muiderberg vertegenwoordigd is door de gele driehoek. Volgens Ben Boogaard de enige juiste- want door de adel goedgekeurde vlag.
Vlag 4: Kroegbaas Ruurd ontwierp een hele mooie vlag voor Muiden, waarin de zeemeerminnen bestek in hun handen houden in plaats van een spiegeltje. Vanwege het mooie logo en de felle kleuren míjn voorkeur (y)
Vlag 5: Laatst ontworpen vlag; van Muiden op de Kaart. Met het originele wapen erop, maar met iets fletsere kleuren.

En wat wil JIJ!? Haha :-)

Willem Kroon, Muiden, 2 maart ©2019.

(Ik heb vooralsnog geen afbeeldingen van vlaggen 4 en 5)

*** Link: Dit blog op FaceBook




Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal.
Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)

1 opmerking:

  1. De historische stadsvlag van Muiden heeft wel degelijk bestaan en werd ook verplicht opgelegd door resolutie van de Staten Van Holland en West Vriesland. Deze vlag van Muiden met hrizontale banen blauw wit en blauw met in de middelste witte baan een monogram van de letters MD. Kijk op deze URL: https://huisarts.praktijkinfo.nl/historische-vlaggen-van-muiden-en-weesp-te-koop/

    BeantwoordenVerwijderen