maandag 7 september 2015

Cafe Ome Ko, op een foto




Cafe Ome Ko, oftewel de 'Gooyse Boer' op een foto uit de zeventiger jaren.
(Klik op de foto's voor een grotere weergave)

Ik kom er al sinds 1972. Ik zou een blog kunnen schrijven over alles, wat ik daar meegemaakt heb, zoals over de vriendinnen, die ik er weghaalde (waaronder Jolanda :-) ) En misschien doe ik dat ook nog een keertje.

Op het eerste gezicht lijkt er sinds de foto niet veel veranderd te zijn. Maar op de ruit staat niet meer "Cafe Billard", want dat is het niet meer. Het biljart moest jaren geleden wijken; het nam veel ruimte in, maar bood ook zitplaatsen. Hoe vaak zou ik er in het verleden op gezeten hebben? Tegen sluitingstijd waarschuwden de obers één keer en daarna gooiden zij een emmer water over het biljart en moest je snel wegwezen met een slok op, anders had je een natte kont, 'Hoogste Tijd!', haha.

Het halletje achter de voordeur was er nog niet. En J. (Jacobus, "Ome Ko") van der Weijden is niet meer de uitbater, hij overleed in 1969. Zijn begrafenis telde 60 volgauto's, zo werd er toen geroddeld in Muiden.

Let ook hier op het erkertje aan de gevel van "het Huis". Ook dat moest verdwijnen; omdat steeds hoger wordende vrachtauto's er voortdurend tegenaan reden. De borden met "YachtCharter" van de familie Sachs zien er nog steeds vertrouwd uit, vind ik. De verdieping boven de kroeg werd, op het moment, dat de foto werd genomen, bewoond, zo te zien.

Verder stonden er in die tijd nog geen stoplichten rond de sluisbrug, wat leuke taferelen opleverde als twee auto's tegelijk de brug opreden en geen van beide terug wilde rijden.
Er stonden geen banken, buiten voor de gevel. Hoefde ook niet, iedereen rookte lekker binnen zijn of haar sigaretje. Gezellig aan de bar, zoals dat hoort...

De dame met de fiets kan ik niet thuisbrengen.

Ik heb er mijn leven lang veel plezier gehad en denk met genoegen terug aan al die biertjes en al die mensen, die ik er heb leren kennen ;-)


* Mijn broer Guus Kroon over de gevelsteen (tekst uit 2008):

"Joost Middendorp verkocht in 1697 tabak in het pand. Hij verklaarde voor de accijnsregisters minder dan 900 pond tabak of snuiftabak te hebben verkocht. De belastingaanslag was fl 13, 17 stuivers en 4 penningen. Zijn schoonzoon, Gijsbert Buys, zette in 1707 de winkel voort. Ook hij verkocht minder dan 900 pond tabak dat jaar. Zijn opvolgers heten Hark en Visscher. Zij verkochten eveneens tabak.

Het “toeback suygen” werd omstreeks 1700 populair. Men snoof en pruimde de tabak daarnaast ook. De Spanjaarden, die de tabak uit Zuid-Amerika haalden, maakten de tabak bekend in Europa. Zij namen zaad mee. Op bescheiden wijze begon men in Nederland tabak te telen, zoals bijvoorbeeld rondom Amersfoort.

Op de steen staat dus een boer uit het Gooi. Hij heeft in zijn rechterhand een tabaksblad en zijn andere hand rust op een rol tabak. De steen dateert vermoedelijk uit 1756, toen de toenmalige eigenaar, Bruyn Schuylenburg, het pand liet verbouwen. De steen was bedoeld als herkenningsteken, zodat men kon zien dat hier tabak verkocht werd. Dat was in die tijd heel gebruikelijk. Men toonde het beroep of het ambacht door middel van gevelversieringen zoals uithangborden of gevelstenen. Er was namelijk nog geen huisnummering of kadaster waarmee men het huis kon aanduiden.

De naam “Gooyse Boer” werd voor het eerst in 1772 vermeld in de gasthuisadministratie. Bruyn Schuylenburg had toen het pand ten noorden van zijn bedrijf gekocht (nu de Kapper). In de omschrijving van de hypotheek voor de periode 1765 tot en met mei 1772 wordt gesproken van “twee percelen staande aan de Vegt, op de hoek van de Naarderstraat, genaamd de Gooyse Boer.”

De naam “Ome Ko” bestaat pas sinds de jaren zestig. De bekende cafébaas Co van der Weijden stierf op 25 oktober 1969. Nog heel lang stond het café als de Gooyse Boer in het telefoonboek. Op de ramen van het huidige café staat nu: “50 jaar Ome Ko”. Dat zou dus betekenen dat het café in 1958 door Jacobus van der Weijden is overgenomen. Hoe het ook zij; De Gooyse Boer hangt nog altijd aan de gevel en boven de deur en dat moet ook maar zo blijven."

Willem Kroon, 7 september 2015.

Ik stel jullie reacties zeer op prijs, maar hier reageren mislukt meestal. Stuur eventueel je reactie naar willemkro@gmail.com :-)

1 opmerking:

  1. Ben er nooit geweest, maar veel over gehoord. Leuke blog Elisabeth Rommens

    BeantwoordenVerwijderen